Vodič kroz čudesne Meteore

Spektakularni manastirski kompleks Meteora najveći je i najznačajniji u Grčkoj posle Svete Gore. Meteora je kompleks koji se sastoji od 6 manastira smještenih na prirodnim strmoglavim stijenama, i danas su najveća turistička atrakcija kopnene Grčke. Nalaze na pola puta od Soluna do Atine, oko 80 km ka unutrašnjosti od glavnog autoputa Solun - Atina.

Meteore su osnovali monasi pustinjaci u 11-om vijeku, ali njihov procvat je počeo tek kada su Turci osvojili Grčku, jer je nepristupačnost manastira skrivenih na okomitim stijenama upravo tada dobila pun smisao. U to vrijeme nijesu postojali putevi niti stepenice do manastira, već su monasi u njih podizani u mrežama od konopca, ili su se peli kožnim merdevinama. Prema legendi, radoznali posjetioci uvijek su postavljali isto pitanje, "Koliko često mijenjate konopce?", a odgovor je uvijek glasio, "Kada gospod dozvoli da puknu."

Ovakva nepristupačnost manastira omogućavala je monasima život relativno nesmetan od turske vlasti. Stepenice i putevi sagrađeni su tek početkom 20-og vijeka, tako da danas postoji splet staza i stepenica za pješake, kao i prilazi i parkinzi za automobile. Manastire je moguće obići i pješke, starom stazom monopatia. Okomite stijene na kojima su sagrađeni manastiri vrlo su impresivne, jer su uske i uzdižu se visoko na sred Tesalijske doline. Pojavljuju se u nekoliko filmova, a najpoznatija sekvenca je u filmu o Džemsu Bondu For Your Eyes Only. Stijene su stare 60 miliona godina, a grčka riječ Μετέωρα znači kamenje koje lebdi.

Meteora danas izgledaju maltene isto kao i prije nekoliko stotina godina, i jedina razlika, osim asfalta i stepenica, su horde turista koji ih svakodnevno posjećuju u svako doba godine.
Smatra se da su manastiri Meteora bili jedan od ključnih elemenata za očuvanje grčke kulture tokom turske okupacije. Danas su na spisku kulturne baštine UNESCO. Od nekadašnjih 20 manastira, danas je ostalo samo 6. Svaki manastir sagrađen je oko centralnog dvorišta, koje je okruženo monaškim ćelijama, kapelama, i trpezarijama, a u centru svakog dvorišta je katholikon - glavna crkva.

Asfaltni put sagrađen je kružno, i u pravcu skazaljke na satu nižu se sledeći manastiri:

AGIOU NIKOLAOU ANAPAFSAS (Manastir Svetog Nikole Anapauskog)

Sagrađen je u 15-om vijeku, a podigao ga je Dionisius, mitropolit iz Larise. Katholikon je freskama oslikao poznati ikonopisac sa Krita, Theophanis Bathas-Strelitzas. Najljepša freska u manastiru je iz 1527-e godine koja prikazuje Adama kako u raju životinjama daje imena.

AGIAS VARVARAS ROUSANOU (Manastir Svete Varvare)

Podignut je 1545-e godine na ruševinama stare crkve, a osnovala su ga dva brata iz Epira, Joasaf i Maksim. Do ovog manastira se stiže preko uskog pješačkog mosta koji povezuje dva stijenovita vrha. U crkvi se nalaze fascinantne freske i ikone, i drveni ikonostas.


VARLAAM (Manastir Varlam)


Osnovali su ga braća Theophanis i Nektarios Apsaradas iz Janjine (Ioanine) 1517-e godine. U manastiru se mogu vidjeti kompleksno izrezbareni drveni krstovi, ikone, epitafi, kao i freske koje je oslikao poznati post-vizantijski ikonopisac Frangos Katelanos.


MEGALOU METEOROU (Veliki Meteor ili Manastir Preobraženja)

Manastir Preobraženja najpoznatiji je na Meteorama, i nalazi se na najvišoj stijeni. Osnovao ga je 1382-e godine Athanasios Meteorit, jedan od najčuvenijih pravoslavnih monaha u to doba, a manastir je kasnije dovršio monah Joasaf. Kada je srpski kralj Simeon Uroš cjelokupno svoje bogatstvo poklonio manastiru i tamo se zamonašio, Veliki Meteor je postao najbogatiji i najmoćniji od svih manastira. Danas se u njemu nalaze neke od najljepših fresaka u Grčkoj. Katholikon ima 24 metra visoku kupolu sa fascinantnim freskama koje prikazuju progon hrišćana od strane Rimljana.

AGIA TRIADA (Manastir Svete Trojice)

Osnovao ga je u 15-om vijeku monah Dometius. Na zidovima su freske iz 18-om vijeka, koje su oslikala braća Antonios i Nikolaos. Da bi se stiglo do manastira, treba preći 140 stepenika uklesanih u stijeni, koje prolaze pored crkve Svetog Jovana Krstitelja, sa freskama iz 17-og vijeka.

AGIOU STEFANOU (Manastir Svetog Stefana)

Katholikon je sagrađen 1798-e godine i posvećen je Svetom Haralampiju. Agiou Stefanou je vrlo živahan ženski manastir, u kojem ćete zateći monahinje kako prodaju suvenire i DVD-jeve o Meteorama.

Travel House turistička agencija

069 157 144