Umbrija - zeleno srce Italije

U dolini rijeke Tiber, u samom srcu italijanske čizme, smještena je Umbrija, živopisna regija stvorena za uživanje u prirodi i istraživanje skrivenih srednjovjekovnih gradića. Puna netaknutih krajolika u beskrajnom zelenilu vijugavih dolina, ispresijecana stazama prožetim istorijom, umjetnošću i kulturom, poznata po dobroj hrani i vinu, lijepa kao Toskana, ali još prirodnija i iskrenija, Umbrija je regija koju Italijani kao da čuvaju samo za sebe.

Poznata pod nadimkom “Zeleno srce Italije”, jedina italijanska regija koja nema izlaz na more, ponosi se sa 6 parkova prirode, brojnim rijekama i prekrasnim jezerima, od kojih je najpoznatije jezero Trassimeno, okruženo brdima, maslinjacima, vinogradima i srednjovjekovnim selima. Među nebrojenim prirodnim ljepotama, izdvajaju se i slapovi Cascate delle Marmore, koji sa 165 metara visine uranjaju u rijeku Neru.

Opasana srednjovjekovnim zidinama, na 500 metara iznad mora, smještena je Perugia, glavni i najveći grad pokrajine. Unutar zidina skriva se istorijski centar, sa glavnim gradskim trgom i centrom svih dešavanja Piazza IV Novembre. Trg krase Fontana Maggiore iz 13-og vijeka, umjetničko remek djelo Nicole Pisana, i katedrala San Lorenzo. Zaštitni znak grada je Etrurski luk, sagrađen u 3-em vijeku prije nov ere.

Pravo blago Umbrije predstavljaju fascinatni, mali srednjovjekovni gradovi, za koje vjerovatno nijeste ni čuli.

Nezaobilazna stanica, i jedno od najpoznatijih mjesta u Umbriji je Assisi, jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova na svijetu, koji na padinama Monte Subasio, izgleda kao neka savršena razglednica.

U blizini Assisi-a, smješten je Spello, umbrijska prestonica cvijeća, čije zidine povezuje nekoliko gradskih vrata iz rimskog doba. Šetnja lavirintom kaldrmisanih uličica, sa balkonima ukrašenim cvijećem, učiniće da se nepovratno zaljubite u ovaj gradić.

Smješten na drevnoj visoravni, sa spektakularnim pogledom na valovita brda Umbrije, leži Orvieto, grad čija je kulturna baština među najbogatijima u Italiji. Gradom dominira Duomo di Orvieto, katedrala koju je dizajnirao Lorenzo Maitani u 13-om vijeku, jedna od najveličanstvenijih u italijanskoj arhitekturi. Najupečatljiviji dio katedrale je blistavo pročelje, veličanstvena kombinacija mozaika, reljefa i skulptura.

Na kraju, ali ne najmanje važnoJ, Umbrija će vas očarati vrhunskim vinima, ukusima tartufa koji se koriste za aromatizovanje sireva, salata i pravljenje namaza božanskog ukusa, delikatesnim suhomesnatim proizvodima i nezaboravnim ukusom slatkiša Baci Perugina (Poljupci iz Peruđe).

Travel House turistička agencija

069 157 144