Vaskrs na Krfu - jednom morate doživjeti

Ostrvo Krf, jedno od najljepših mediteranskih ostrva nudi posjetiocu raskoš koju je teško porediti sa bilo kojim drugim mjestom. Na malom prostoru pred radoznalim putnikom ređaju se ostaci starogrčke, rimske, vizantijske, venecijanske, francuske, britanske i novogrčke arhitekture. Crkve, tvrđave, vidikovci, nepregledni maslinjaci, predivne plaže natjeraće vas da prije povratka pomislite da ostanete još samo jedno popodne, jednu nedjelju, jednu godinu, čitav jedan vijek... Neki tako ostanu sudbinski vezani za ovo ostrvo, a jedna priča kaže da ako dva puta dođete na Krf, uvijek ćete se rado vraćati.

A proslava najvećeg hrišćanskog praznika na Krfu zaista je veličanstvena i svakako ne predstavlja obično turističko putovanje...

Sve ima izgled svečanosti, kao što i priliči najznačajnijem hrišćanskom prazniku, ukrašeni prozori i balkoni, svečane odore, filharmonijski orkestri od po nekoliko stotina članova, desetine hiljada turista. Svečanosti na cijelom ostrvu počinju još od praznika Cvijeti, obilježavajući završetak posta i dolazak Vaskrsa.

Veliki petak, kao najtužniji dan u hrišćanskom kalendaru obilježava se litijama sa cvjetnim plaštanicama, oborenim barjacima i tužnim melodijama, a ulice su osvijetljene ljubičastim fenjerima koji simbolizuju žalost.

Sledeći dan još od ranog jutra najavljuje nešto svečano i uzbudljivo. Počinje najsvečanijom litijom Svetog Spiridona-zaštitnika ostrva, sa hiljadama uniformisanih učesnika koji u savršenom poretku prolaze kroz čitav stari grad. A poslije litije počinje nešto što sa nestrpljenjem očekuju svi, posebno turisti koji prvi put dolaze na Krf. Sa svih prozora i balkona, ukrašenih purpurnim tkaninama, bacaju se na pločnik zemljani ćupovi puni vode. A njihov prasak prilikom razbijanja o pločnik, kao da se nadmeće sa usklicima oduševljenja prisutnih, koji se otimaju o djeliće vrčeva, jer se vjeruje da donose sreću.

Sve ovo predstavlja uvertiru za ono što slijedi oko ponoći. Pola sata prije ponoći, iz Crkve Svete Petke ka centralnom gradskom trgu Spianada kreće svečana Vaskršnja litija, iz Jerusalima dolazi Sveti plamen, a kada tačno u ponoć mitropolit krfski objavi dolazak Vaskrsa, na Staroj tvrđavi zasvijetli ogroman natpis HRISTOS ANESTI, počinje spektakularan vatromet, koji će vas uz svjetlost desetina hiljada svijeća ostaviti bez daha. Prepustite se uživanju u sveprisutnoj radosti i bićete sigurni da život pobjeđuje smrt.

Nakon svega, prepustite se laganom tempu obilaska ostrva. Obiđite Srpsku kuću i mauzolej na ostrvu Vido, degustirajte kum kat i upoznajte gostoljubive mještane.

I da bi zaokružili ovo putovanje, ne propustite tradicionalno ali specifično krfsko grčko veče. Uživaćete u blagom i pitkom grčkom vinu, domaćim specijalitetima vrhunskog kvaliteta, tradicionalnim grčkim plesovima, ali i lokalnom folkloru i divnoj muzici...

Travel House turistička agencija

069 157 144