Putovanja

Lopov

Šta bi vas spriječilo da otputujete u neku zemlju? Džeparoši, prevaranti u potrazi za šifrom vaše kreditne kartice, moderni pirati koji haraju pojedinim morima, nemiri na ulicama, teroristički napadi...Da li je vrijedno rizikovati?

1. BRAZIL

Neizbrisiva podjela na bogate i siromašne, nedovoljno policije, kriminal i droga na ulicama, otmice, nasilje...Turisti se upozoravaju na ove i brojne druge opasnosti, ali fantastične plaže, amazonska prašuma i čuveni Karneval u Riju privlače milione turista. Da li treba ići u Brazil? Naravno:-), samo treba biti oprezan, nositi vrijedne stvari sa sobom, izbjegavati određene oblasti, i ne prihvatati savjete "ljubaznih" mještana.

2. KOLUMBIJA

Ružna slika Kolumbije polako se briše, ali posebno zbog statistike kriminala, i dalje ima lošu reputaciju. Najčešće se prijavljuju otmice i plačke u oblastima koje kontroliše FARC (revolucionarne naoružane snage Kolumbije). Ova zemlja je i na drugom mjestu na svijetu po broju nagaznih mina, odmah iza Avganistana. U Bogoti turisti uglavnom nemaju problema i rizik nije ništa veći od boravka u bilo kom velikom gradu.

3. AVGANISTAN

Decenije ratova u potpunosti su promijenile sliku Avganistana i ostavile u sjenci divne predjele, važna arheološka nalazišta i antičke gradove. Uz svakodnevne vijesti o samoubilačkim napadima, terorizmu i otmicama, ne čudi što se Avganistan nalazi na ovoj listi. Iako postoje oblasti otvorene za turiste, na pitanje da li putovati u Avganistan, odgovor je NE!

4. IRAK

U Iraku se nalazenajsvetija islamska mjesta izvan Saudijske Arabije, kao i drevni Vavilon. Iako bi trebao biti najposjećenija turistička destinacija na Bliskom Istoku, rijetki su oni koji samo zarad turizma posjećuju ovu zemlju. Bombaški napadi i otmice su svakodnevna pojava, pa je posjetu Iraku najbolje odložiti za neka bolja vremena.

5. JUŽNA AFRIKA

Poznata i kao "prestonica silovanja", država sa najvećom stopom ubistava i automobilskih nesreća, ipak je bila domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2010-e godine. Kriminal je u blagom padu, ali je broj silovanja i dalje ogroman. Treba znati da se sve ovo dešava samo u određenim oblastima, pa ovu predivnu zemlju svakako treba posjetiti, ali se prilikom posjete držati urbanih sredina i poštovati savjete.

6. PAKISTAN

Poznat je kao raj za planinare zbog drugog najvišeg vrha na svijetu - K2, i brojnih drugih planina. Teroristički napadi nijesu uobičajena pojava, ali nijesu ni rijetkost, a prisustvo Talibana odbija turiste. Mnoge zemlje savjetuju svoje stanovnike da ne putuju u Pakistan, ali planinari ne odustaju! Na pitanje treba li putovati, odgovor je možda.

7. LIBIJA

Teško da može proći dan, a da se Libija ne pomene u vijestima. Turisti jedva čekaju da se situacija sredi, kako bi ponovo obilazili ostatke rimske civilizacije i sjajnu pustinju, ali još uvijek nije dovoljno bezbjedno! Alternativa može biti susjedni Tunis, gdje se turizam vratio u normalu.

8. Demokratska republika KONGO

Stopa smrtnosti u jednom periodu bila je oko 45.000 mjesečno, a pobune raznih naoružanih grupa su svakodnevne. Srećom, Afrika je dovoljno velika i nudi brojne turističke atrakcije, Kongo izbjegavajte!

9. SUDAN

Četrdeset godina sukoba kulminiralo je podjelom zemlje, a Južni Sudan dobio je dugo očekivanu nezavisnost. Poslije usvajanja mirovnih sporazuma, svi se nadaju porastu turizma, ali je politička situacija i dalje nestabilna. Dok se stvari u Sudanu srede, obiđite recimo Namibiju, gdje ćete voziti kajak sa morskim lavovima ili ići na safari u Etosha nacionalnom parku.

10. SOMALIJA

 

Još od 1991-e godine, Somalija nije na listi bezbjednih destinacija. Tada su pobunjeničke grupe preuzele vlast, a predsjednik je pobjegao u susjednu Keniju. Zemlja preživljava nezapamćene suše, a 12 miliona ljudi je na samrti zbog gladi. U Somaliju treba putovati, ali samo kao dio neke humanitarne misije.

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?