Putovanja

Mapa

Minijaturne države, od kojih su neke manje i od najmanjih gradova, idealne su za avanturu i kratak odmor. Toliko male da više liče na gradove nego na države, ali upravo zbog toga poznate su u cijelom svijetu i imaju mnogo toga ponuditi radoznalim turistima. U njima se možete odmarati izolovani na kopnu uzdignutom svega par metara od nivoa okeana, skijati u alpskom okruženju, posmatrati trku Formule 1, obilaziti dvorce i zanimljive muzeje...

1. VATIKAN

Sa površinom 0,4 km² i svega 770 stanovnika, od kojih nijedan nema stalni boravak, Vatikan je najmanja država na svijetu. Država u državi, kako ga zovu, simbol je moći katoličke crkve, a centar države je Trg Svetog Petra, koji važi za jedan od najpoznatijih trgova na svijetu. Ovaj "sveti grad" u srcu Rima, jedinstven je i zbog toga uživa poseban status.

2. MONAKO

Kneževina u srcu Francuske malo je veća od Vatikana, i sa površinom od 0,7 km² zauzima drugo mjesto na listi najmanjih država na svijetu. Brojka od 32.000 stanovnika koji naseljavaju ovako malu državu, zaista je impresivna, no treba uzeti u obzir da mnogi od njih jako malo vremena provode u Monaku. Kneževina je meka za ljubitelje kockarskih igara, zemlja čuvene staze Formule 1 i dom princeze Grejs Keli, po mnogima najljepše holivudske glumice svih vremena. Nezavisna je od 13-og vijeka.

3.NAURU

Ostrvska državica u južnom Pacifiku blizu Maršalskih ostrva, površine 21 km², predstavlja ovalno koralno ostrvo koje krasi 30 kilometara duga obala. U Nauruu živi 10.000 stanovnika, uglavnom u priobalnom pojasu. Zanimljivo je da zaposleni ovdje praktično i ne rade, jer je radno vrijeme fleksibilno, sa čestim pauzama za ispijanje piva. Nauru krase rajske plaže sa visokim palmama, a prosječna temperatura je od 25 do 30 stepeni sa dosta kiše. Nezavisan je od 1968-e godine.

4.TUVALU

Sastoji se od devet minijaturnih ostrva, smještenih na pola puta između Australije i Havaja. Prostire se na 26 km², broji 13.000 stanovnika, a najviša tačka na ostrvu dostiže svega pet metara iznad mora. Između ostalog, Tuvalu je postao svjetski poznat zbog svog internet domena (.TV) koji su kupovale mnoge poznate svjetske TV mreže. Naravno, od prodaje domena Tuvalu je zaradio milione. Stanovnici Tuvalua izglasali su nezavisnost na referendumu 1978-e godine, i time je završen protektorat Velike Britanije na ovom prostoru.

5.SAN MARINO

Smatra se najstarijom državom na svijetu, a sa površinom od 61 km², peti je na ovoj listi. Prema predanju, državu je 301-e godine osnovao klesar Marin sa ostrva Raba, po kome je država i dobila ime. Ova enklava u Italiji, podijeljena na devet malih gradova-opština, spada među zemlje sa najvišim životnim standardom na svijetu, a godišnje je obiđe preko 3 miliona turista.

6.LIHTENŠTAJN

Kneževina smještena u dolini rijeke Rajne prostire se na 160 km² i broji 34.000 stanovnika. Ime je dobila po dinastiji Lihtenštajn koja dolazi iz istoimenog dvorca u Austriji i čija Kneževska palata i danas predstavlja prepoznatljiv simbol ove male zemlje. U glavnom gradu Vaduzu nalazi se čuveni Poštanski muzej sa najvrijednijom kolekcijom poštanskih markica na svijetu. Lihtenštajn je poznat i po bajkovitim ski-centrima, a najviši vrh Graušpic visok je 2599 metara. 

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?