Putovanja

Lago Maggiore

Lago Maggiore je nevjerovatan spoj alpske i mediteranske ljepote. Njegove četiri petine su u Italiji a jedna u Švajcarskoj. Ispod alpskih vrhova sa vječitim snijegom spuštate se na južni dio jezera u italijanskom Pijemontu i kao da se nalazite na Mediteranu. Sve se šareni od magnolija, rododendrona, kamelija i lovora. Kad svemu tome dodate palme na obali sa konobama i restoranima sa izvanrednim vinom, sirom i kobasicama, onda nema nikakve razlike u odnosu na bilo koje mjesto na Mediteranu. Najveći grad, bolje rečeno gradić sa prelijepim starinskim zdanjima je Verbenija sa čuvenom botaničkom baštom Villa Taranto (www.villataranto.it) sa zaista nevjerovatnom vegetacijom.

isolla bella

Lago di Garda je najveće jezero u Italiji. Njegov sjeverni kraj je u u podnožju Alpa a južni nadomak autoputa Venecija - Milano i ono se nalazi na području Južnog Tirola, Veneta i Lombardije. Interesantno je da na ovom jezeru postoji pet malih ostrva što mu daje posebnu čar. Ovdje je i vegetacija specifična i drugačija sa maslinama, grožđem, kestenjem i orasima.

Jezero je prepuno jedrilica koje djeluju kao nekakav ukras a svakog prvog vikenda u septembru održava se regata u kojoj učestvuje i po nekoliko stotina jedrilica iz cijelog svijeta a čija je dužina oko 100 nautičkih milja pa se zato i naziva „Centomiglia“. Zavisno od vjetra ona može trajati satima tj. i čitav dan. Posebno je atraktivno, djelujući pomalo arhaično i mistično mjesto Sirmione poznato još iz vremena starog Rima sa ostacima termi i vila i sa čuvenom tvrđavom još čuvenije porodice della Scala.

sirmione - lago di garda

Lago di Como na granici Italije sa Švajcarskom i sa gradovima Como i Lecco djeluje kao dar bogova. Smaragdna voda i sve nijanse zelene boje u proljeće zahvaljujući bujnoj vegetaciji, sa jedrilicama i vrhovima Alpa koji se kupaju na suncu, stvaraju zaista nestvarnu sliku. Ako se tome dodaju ulice i trgovi popločani mermerom i predivne fasade kuća stare četiri i više vjekova onda je utisak zaista potpun. A raj u tom raju, jedna od najljepših destinacija koje možete obići je Bellagio čije se uzane ulice sa starinskim kućama spuštaju na obalu i gdje god se osvrnete vidite gomilu detalja koji su prava radost za oči. Kao da se čovjek vrati u srednji vijek, sve djeluje idilično i romantično. Istovremeno tamo se može uživati u svim blagodetima savremene civilizacije i standarda.

Za one sa dubljim džepom na jezeru Komo je i čuvena Vila d Este koju je 1568-e godine sagradio Tolomeo Galio a koja je danas luksuzan hotel čiji su gosti bili Gorbačov, Hičkok, Švarceneger, Pol Makartnij, Iv sen Loran, Šeron Stoun, Bred Pit i Anđelina Džoli.

Bilo kako bilo ako se nađete u blizini jezera Komo obavezno ga obiđite jer sve ovo možete vidjeti u jednom danu a bićete bogatiji za čitav život.

villa d' este - lago di como

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?