Putovanja

Bukurest

Odbacite predrasude koje imate o Rumuniji, i obiđite "Pariz istoka", grad u kom se prepliću istok i zapad, grad u ravnici, između sedam brežuljaka, poput Rima, grad koji po ugledu na Pariz ima svoju Trijumfalnu kapiju i svoja Jelisejska polja, grad u kom se prepliću brojni arhitektonski stilovi, prepun zelenila, prostranih bulevara i brojnih fontana...Očekuju Vas nezaboravne uspomene...

Na samom ulasku u grad očekuje Vas Trijumfalna kapija, i da se ispred nje ne vijori zastava na kojoj je žuta umjesto bijele boje, pomislili bi da ste u sred Pariza. U unutrašnjosti se nalaze drvene stepenice koje uz škripu pod stopalima daju poseban šarm, vodeći do samog vrha , odakle se pruža veličanstven panoramski pogled na čitav grad. Ukrašena je skulpturama poznatih rumunskih umjetnika.

Od Trijumfalne kapije ka unutrašnjosti grada, put Vas vodi do Trga Revolucije na kom Vas čekaju Kraljevska Palata (danas Nacionalni Muzej Umetnosti), Kraljevska zadužbina (danas Centralna Univerzitetska Biblioteka), prelijepi rumunski Ateneum, hotel Athenee Palace, zdanje Senata, crkva Kreculesku…

Trg Revolucije je postao vrlo popularan nakon prenosa svih svjetskih TV stanica koje su prenosile nerede i nezadovoljstvo rumunskog naroda i poslednje trenutke moći Nikolaja Čaušeskua 1989. godine.

Kraljevska Palata je sagrađena 1815. godine u neoklasičnom stilu i od tada je više puta mijenjala svoj izgled. Do 1947.god. je bila kraljevska rezidencija Karola II i njegovog sina kralja Mihaila I. U njoj je od 1948.god. smešten Muzej Nacionalne Umjetnosti u kome se nalaze Evropska umjetnička galerija, Galerija srednjevjekovne umjetnosti Rumunije i Galerija moderne umjetnosti Rumunije.

Rumunski Ateneum je jedna od najljepših zgrada u gradu. Najprestižnija je koncertna dvorana u Bukureštu, izgrađena 1888-e godine po projektu francuskog arhitekte Alberta Galerona. Fasada je ukrašena mozaikom na kome je prikazano 5 rumunskih vladara, dok je unutrašnjost oslikana scenama iz rumunske istorije. Predvorje ima prelepo oslikanu tavanicu, dekorisanu pozlatom. Karakterišu je dorski stubovi i kupola visoka 40 metara. Ateneum je simbol glavnog grada i ključna tačka na mapi Bukurešta.

Hotel Athenee Palace popularnost je stekao po romanu Olivije Maning  “Balkanska trilogija” u kom je opisan kao centar špijunaže i intriga tokom II Svjetskog rata. Hotel Athenee Palace je sada Hotel Hilton, a obnovljen je 1945.god. nakon što je preživio bombardovanje.

Bulevar Ujedinjenja (Bulevar Uniri) vodi Vas do impozantne Palate Parlamenta. Bulevar je izgrađen po nalogu Čaušeskua, sa zadatkom da bude veći od pariskog Šanzelizea. Dugacak je 3 km, ima 44 fontane koje neprestano žubore i nastavljaju se jedna na drugu sve do najveće fontane koja zbog svoje veličine ne može da stane u objektiv aparata. Bulevarom se proteže park sa četiri reda stabala.

Palata Parlamenta - impozantna građevina, druga u svijetu po veličini posle Pentagona a treća po zapremini iza Cape Canarevala u Americi i Velike Piramide u Egiptu, danas je jedan od atraktivnijih i reprezentativnijih spomenika Bukurešta.

Visoka je 178 metara, ima 12 spratova, 1100 prostorija, 4 podzemna nivoa. Na vrhu se nalazi heliodrom a ispod zgrade bunker protiv nuklearnog napada. Ulazni hol je dugačak 100 metara. Sala Republika je najimpozantnija, sa lusterom od kristala koji ima 2800 sijalica i težine je 5 tona. Luster od 2.5 tone se nalazi u Sali za ljudska prava. Unutrašnjost Palate krasi 2800 kristalnih I zlatnih lustera, pozlaćeni svodovi, mozaici sa zlatnim listićima, namještaj od hrastovog I orahovog drveta, mermerni podovi koji su prekriveni predivnim tepisima.

Za sam kraj obilaska Bukurešta očekuje Vas Rumunska Patrijaršija, smještena na jednom od nekoliko uzvišenja. Zvonik na ulazu je izgrađen 1698-e godine, a obnovljen 1958-e godine Patrijaršijski dvor koji se nalazi tik uz crkvu je izgrađen 1708-e godine i rezidencija je rumunskog patrijarha. U kompleksu Patrijaršije je Vladičanska crkva koju je sagradio Konstantin Serban Basarab između 1656-e i 1658-e godine, vladar pokrajine Vlaške. 1668.god. crkva je postala Vladičansko sedište  a 1925.god. centar Pravoslavne Crkve Rumunije. Unutrašnjost je u vizantijskom stilu sa predivnim ikonostasima.

Nakon svega, dajte sebi oduška i uživajte u nekom od brojnih nacionalnih restorana, probajte rumunsko nacionalno jelo - gulaš od povrća i kobasica, zalijte nekim od odličnih rumunskih vina ili najpopularnijim rumunskim pivom - Ursus.

"Pariz istoka" - prevazići će sva Vaša očekivanja...

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?