Štampa

 

Dvorac Bran - Transilvanija

Smješten u podnožju Karpata, 30-ak kilometara od Brašova, dvorac Bran jedna je od najvećih turističkih atrakcija Rumunije, koju godišnje posjeti preko pola milona turista i obožavatelja vampira, u potrazi za mitovima i legendama vezanim za slavnog grofa Drakulu.

Najpoznatijeg svjetskog vampira stvorio je irski pisac Bram Stoker u gotičkom horor romanu "Drakula" iz 1897. godine, a zanimljivo je da nikad nije posjetio Rumuniju. Smatra se da je Stokeru kao uzor za slavnog vampira poslužio Vlad III od Vlaške. Poznatiji kao Vlad Probadač, ovaj grof je vladao srednjevjekovnom kneževinom Vlaškom u XV vijeku, u vrijeme kada je ta regija bila pod stalnim napadima otomanskih snaga. Hrabar, ali okrutan Vlad Probadač je svoj nadimak dobio zbog običaja da zarobljene Turke i druge protivnike pogubljuje nabadanjem na drveni kolac.

Neki istorijski izvori tvrde da je mađarski kralj Matija Korvin uhvatio Vlada III 1462. godine i držao ga zatočenog u dvorcu dva mjeseca. Današnji vlasnici dvorca tu činjenicu smatraju glavnim razlogom što se ovaj dvorac naziva Drakulinim, i tvrde da postoji nevjerovatna sličnost dvorca sa onim koga je detaljno opisao Stoker u svom romanu. Dvorac je, inače izgrađen u 14-om vijeku za odbranu od Turaka, a kasnije je služio kao granična kontrolna tačka između Vlaške i Transilvanije. Zatim je pripao mađarskim kraljevima, a od 1533. godine vlasnik dvorca je grad Brašov i imao je važnu vojno-stratešku ulogu sve do sredine 18-og vijeka. 1920-e godine postao je rezidencija rumunskih kraljeva i omiljeno mjesto kraljice Marie, unuke britanske kraljice Viktorije. Njena ćerka, princeza Ileana naslijedila je dvorac, i u njemu vodila bolnicu tokom Drugog Svjetskog rata. Kraljevskoj porodici dvorac je pripadao do 1948-e godine, kada im je oduzet od strane komunističkog režima. Nakon pada komunizma, vlasništvo nad dvorcem preuzeo je Dominik von Habsburg, arhitekta iz Njujorka i sin princeze Ileane.

Dvorac je za javnost otvoren poslije obnove 2009-e godine, kao prvi privatni muzej u Rumuniji. Posebno atraktivno dvorac izgleda noću, sa punim mjesecom u pozadini. Mnoge sobe u dvorcu opremljene su vrijednim namještajem iz vremena kraljice Marie, a u dvorištu sa tradicionalnim rumunskim seoskim kućama, ljeti se često održavaju koncerti klasične muzike. 

Legenda iz ovog kraja kaže da u selima oko dvorca postoje duhovi nazvani "strigoi", za koje se do prije pola vijeka vjerovalo da preko dana vode normalan život, a noću njihove duše napuštaju tijela, posjećuju selo i muče ljude u snu. Stoker ih je u svom romanu opisao kao "besmrtne".