Putovanja

Favignana 5

Nedaleko od obala Sicilije nalazi se prelijepo ostrvo Favignana, najveće od italijanskih Egadskih ostrva, karakterističnog oblika leptirovog krila.

Ostrvo krije drevne tajne stare hiljadama godina, a more koje ga okružuje neka od najvećih jata riba na Mediteranu. Obala je ispresijecana pećinskim sistemima u kojima su živjeli rani stanovnici Favinjane i krili se od napada pirata. U nekim od njih nalaze se crteži medvjeda još iz paleolita.

Favinjana je ostrvo kontrasta. Usred grada nalazi se zatvor u kom robija ogroman broj italijanskih mafijaša. To je tradicija zadržana još iz doba starih Rimljana, kada su najudaljenija ostrva zapravo imala ulogu zatvora. Kada je Italija izvršila invaziju na Libiju 1911-e godine, na hiljade libijskih zatvorenika prebačeno je na Favignanu.

Na ovom ostrvu smijenjivale su se moćne sile, a arheološki ostaci podsjetnik su stalne borbe njenih stanovnika. Iznad grada nalaze se ruševine Santa Katarine. Nju su, kao osmatračnicu, sagradili Arapi, zatim je proširili Normani, a kao zatvor koristili kraljevi iz dinastije Burbon. Danas je srušeni podsjetnik na turbulentnu istoriju ostrva.

Favignana 2

Glavni izvor prihoda za stanovnike su kamenolomi iz kojih se vadi blijedi krečnjak, poznat kao bigar, koji se brodovima prebacuje na Siciliju i u susjedne zemlje. Danas su neki napušteni kamenolomi pretvoreni u zanimljiva imanja, zbog toga što pružaju zaklon od snažnih vjetrova koji duvaju na ostrvu. Posjetioci ostrva često borave upravo u njima.

Do nedavno, Favignana je bila vikend utočište za Sicilijance, a danas se turisti iz cijelog svijeta prosto utrkuju u popunjavanju njenih skromnih kapaciteta. Njene plaže nijesu pješčane, pa se posjetioci moraju verati po stijenama i sa njih skakati u kristalno čiste vode.

 

Kala Rosa, plaža na Favignani, često se nalazi na listi 10 najljepših plaža svijeta.

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?