Putovanja

monemvasia-grčka

Postoje mnogi lijepi gradovi koji se iz nekog razloga nikad ne nađu na listama najposjećenijih.  Jedan od takvih je Monemvasia, divno mjestašce pod liticom, smješteno na ostrvu nedaleko od istočne obale Peloponeza.

Iz daljine izgleda kao preokrenuti kameni brod. Potpuno ogoljena sa zapadne strane, ne ostavlja utisak da se ovdje ikada duže zadržavala ljudska noga. Nije teško pretpostaviti da je praosnivačima bila namjera da im prozorska okna na kamenim kućama gledaju na talase Mirtonskog zaliva, umjesto na gnijezdo sivih natmurenih oblaka među brojnim vrhovima planinskog masiva. Kada se dobro održavanim asfaltnim putem stigne na prošireni parking, ispred masivnih vrata venecijanske tvrđave, iznenađenju još nije kraj. Odatle se doslovno može zakoračiti – u istoriju. Valjda iz poštovanja prema jednom od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova-tvrđava, strmim, uskim uličicama zabranjen je saobraćaj i dvotočkašima. Izuzetaka ima, tek da se opravda tipično balkanski odnos prema pravilima, a ponekad i zbog prijeke potrebe u hitnim slučajevima. 

Odmah iza lukovima zasvođenog ulaza nailazi se na lavirint kaldrmisanih sokačeta i uličica. One paralelne sa obalom mora, udaljenog stotinjak metara, nešto su šire i imaju status glavnih „saobraćajnica“ u tvrđavi. U ranim jutarnjim satima i u vrijeme popodnevnog odmora njima špartaju posebno prilagođene konjske zaprege ili natovarene mazge. To je jedini način da se žitelji opskrbe neophodnim namirnicama, a brojne radnje i još brojniji kafei i restorani robom koja će biti na usluzi turistima. Dok ne vidite kako izgleda taj saobraćaj, ni ne pomislite da uglačanim kamenim pločama bilo koja životinja pod teretom može da savlada takve strmine. Kasnije postaje razumljivo zašto mještani s ljubavlju i pažnjom njeguju konje i mazge.

monemvasia
Ali, koliko god se trudili da riječima i slikom dočarate magiju ovog mjesta, nešto će ostati nedorečeno...

Ipak, Monemvasiu treba vidjeti s mora da bi se sagledala raskošna ljepota ovog srednjovekovnog grada. Treba samo proći kroz kapiju tvrđave i zakoračićete u vremeplov. Mještani kažu da će vas stijena nagraditi energijom kakvu nikada nijeste osjetili! 

Monemvasia na grčkom znači "jedan ulaz", a pjesnik Janis Ritsos nazvao je "brodom od kamena" i "osvježavajućim bjekstvom" od stvarnog svijeta.

 

 

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?