Putovanja

Zejtinlik

Predrag Nedeljković (47 godina) imenovan je za pomoćnika čuvenog Đorđa Mihailovića, koji je čuvar srpskog vojničkog groblja u Solunu više od pola vijeka.

-"Kada me je 1974-e godine, tada kao šestogodišnjaka, deda doveo na Zejtinlik da vidim gde leže saborci mog pradede, osetio sam neku čudnu vezu sa ovim mestom. Tokom daljeg života, slučajnost se nadovezivala na slučajnost i dovela me ovde, da nastavim tradiciju čuvara večnog počivališta branitelja Srbije."

Ovo je za Kurir izjavio Predrag Nedeljković iz Kraljeva, koga je Ministarstvo za rad izabralo za novog čuvara grobova srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu.

-"U Grčku sam došao na odmor. Tu sam sreo sadašnju suprugu i već deset godina živim u ovoj zemlji. Uslov za čuvara vojničkog groblja bilo je i prebivalište u Grčkoj i poznavanje jezika, pa je ovo još jedan dokaz da se ništa u životu ne dešava slučajno. Drugi uslov - da sam potomak solunskog ratnika, takođe sam ispunio" - navodi Predrag i dodaje da svoju novu "profesiju" ne doživljava kao posao, već kao "čast koja se retkima ukazuje".

-Za Đorđa Mihailovića, koji danas ima 87 godina, a duže od pola vijeka čuva grobove srpskih stradalnika, Predrag kaže da je "hodajuća legenda" i da od njega svaki dan čuje novu priču o Zejtinliku. Bez obzira na godine, čiča Đorđe se ne predaje, već sa svojim pomoćnikom svakodnevno počinje posao u 5 ujutro, a Predrag kaže da na 12000 kvadratnih metara groblja ne smije biti ni travčice.

-I čiča Đorđe je zadovoljan što je dobio pomoć, ali priznaje da mu je žao što t o nije neko iz loze Mihailovića.

" Nemam sina da me zameni i zato još radim. Imam ćerku, ali ovde treba muškarac. Noću dolaze razni ljudi, zato ja spavam na groblju i tako ga čuvam. Dobro je što mi je Srbija poslala Predraga, koji će me jednog dana zameniti, jer neću živeti dvesta godina. On je hrabar i častan čovek, a drugačiji ne može ni da bude potomak Solunca. Sad nas je dvojica, da pamtimo, slavimo i da čuvamo srpsku istoriju" - ističe poslednji Mihailović.

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?