Štampa

Burano

Burano - udaljen od "prave" Venecije samo četrdesetak minuta vožnje vaporetom, pravi je mali raj za odmor od venecijanske gužve, mirno ostrvo nadaleko poznato po svojim veselim fasadama.

Lokalna legenda kaže da su ribari bojili svoje kuće u vedre i svijetle boje, kako bi ih vidjeli izdaleka kad se upute u ribolov. Danas međutim, nije uopšte jednostavno obojiti kuću na Buranu, jer prema lokalnom propisu vlasnici kuća moraju pisati vlastima kako bi dobili odobrenje, sa popisom dozvoljenih boja.

Ostrvo je naseljeno od 6-og vijeka, kad su na njega izbjegli stanovnici Altinuma, gradića u okolini današnjeg Treviza. Ribarstvo je bila glavna privredna grana ostrvljana sve do 16-og vijeka, kad su lokalne žene počele vesti čipku. Vrlo brzo čipka je postala jedan od glavnih venecijanskih izvoznih proizvoda. No, pošto Burano nije imao privilegije kao ostrvo Murano, stanovništvo se raselilo, a čipkarstvo skoro potpuno zamrlo.

1872-e godine otvorena je škola čipkarstva, pa se znanje vezenja čipke počelo prenositi dalje, i danas je Burano najpoznatiji upravo po svojim proizvodima od čipke. Za autohtoni suvenir od čipke treba izdvojiti pozamašnu sumu novca.

Nakon obilaska Venecije među mnoštvom turista, posjeta Buranu zaista okrepljuje dušu. Po izlasku sa vaporeta, kupite pravi gelato u obližnjoj poslastičarnici, i nakon par minuta uživaćete u mirnoći ovog mjesta. Nedostatak buke i mnoštva turista koji se guraju po mostovima kako bi prešli kanale Venecije, razlozi su zašto umjetnici obožavaju ovo slikovito ostrvo.

Inače, cijelo mjesto se može obići laganom šetnjom za sat vremena, a svakako vrijedi posjetiti crkvu San Martino poznatu po svom ukošenom tornju.