Putovanja

Singapur

SINGAPUR je i ove godine zadržao čelnu poziciju na listi najskupljih gradova na svijetu, a kao i prošle godine, slijede ga Pariz, Oslo, Cirih i Sidnej, objavila je istraživačka agencija Economist Intelligence Unit (EIU). Istraživanje je obuhvatilo 133 grada širom svijeta, kao polazna osnova uzet je Njujork, a troškovi su upoređivani na 160 proizvoda i usluga, uključujući hranu, odjeću i režije. Podaci prikupljeni u ovom istraživanju namijenjeni su za izračunavanje troškova života onih koji žele da promijene mjesto stanovanja i za poslovne putnike.

U oblasti osnovnih životnih namirnica, Singapur je 11 odsto skuplji od Njujorka, a zajedno sa Seulom najskuplje je mjesto za kupovinu odjeće na svijetu, uz cijene koje su 50 odsto više nego u Njujorku. Singapur ima i ekstremno visoke cijene automobila, taksi za izdavanje vozačkih dozvola i karata u javnom prevozu. Inače, ovaj grad-država je za tačno 10 godina napredovao 10 pozicija na listi najskupljih gradova i sa desetog stigao na prvo mjesto!

PARIZ je vicešampion na listi, a ka vrhu je napredovao za šest pozicija u poslednjih deset godina. Titulu vicešampiona zaradio je, između ostalog, zbog visokih cijena životnih namirnica. Primjera radi, prosječna cijena hleba u Parizu je 8,44€, što je rekord na svjetskom nivou.

Norveška prestonica OSLO, poznata po izuzetno visokom standardu, treća je na listi najskupljih gradova na svijetu. Stanovnici Osla kilogram hleba u prosjeku plaćaju 5,91€.

CIRIH je i dalje četvrti najskuplji grad na svijetu, prije svega zbog precijenjene vrijednosti nacionalne valute.

Australijski SIDNEJ, koji je prije deset godina bio 28-a najskuplja metropola, danas je na petom mjestu. Cijene su u Australiji konstantno rasle od 2000-e godine, usled potrošačkog buma koji je tada zahvatio zemlju. 

EIU je objavio i podatke o najjeftinijim gradovima na svijetu, a na prvom mjestu te liste nalazi se KARAČI (Pakistan). 

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?