Putovanja

SverinŠverin, grad sa nešto manje od 100.000 stanovnika, najmanji je pokrajinski glavni grad u Njemačkoj. Smješten je u živopisnom okruženju, na jezerima usred gradskog područja, u kojima se ogledaju oblaci sjevernog neba i simbol grada - Šverinski zamak.

Još iz 965-e godine postoje nacrti za utvrđenje na sredini jezera, za koje istoričari pretpostavljaju da se nalazi u današnjem Šverinu, ali tek 1160-e godine usledilo je osnivanje grada i izgradnja utvrđenja, danas poznatog kao Šverinski zamak. Nekoliko godina kasnije utemeljena je prva katedrala, jedini srednjevjekovni spomenik arhitekture u Šverinu, koji je nadživio vjekove. Izuzev tornja, prva katedrala je zbog nedostatka prostora morala da bude srušena, a ni romanička crkva iz 1248-e godine više nije odgovarala potrebama. Grof Hajnrig od Šverina je sa krstaškog pohoda donio, kako se vjerovalo, kap Hristove krvi. Za nju je bilo potrebno naći mjesto za čuvanje, koje bi odoljelo masama hodočasnika, pa je tako već oko 1270-e godine nastala nova katedrala, koja će kasnije postati jedna od najznačajnijih hodočasničkih crkava na sjeveroistoku Njemačkog carstva. Grad sedam jezera, Firenca sjevera, katedralni, prestoni grad... Šverin danas nosi brojna imena, koja mu jednako pristaju. Ko god prošeta kaldrmom glavnog trga i uličicama starog grada, uživaće u pogledu na najveći, jedinstveni, istorijski, građevinski kompleks - zamak Šverin, simbol grada!

 

Zamak Šverin smješten je na bajkovitom mjestu, na ostrvu između Šverinskog jezera i jezera Burgze. U njegovom okruženu nalaze se dvorski vrt, Državni muzej, slavoluk, Stara palata, kraljevska konjušnica i klasicistička Državna kancelarija. Vrhunac brojnih kulturnih dešavanja predstavljaju veličanstvene Dvorske svečane igre, međunarodno priznat festival operske umjetnosti. Postavke Verdijevih ili Pučinijevih opera pred bajkovitim kulisama dvorskog vrta, svake godine u Šverin privlače na desetine hiljada turista.

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?