Putovanja

MonahNa sjeverozapadu Tesalije, između brdovitih planina Pindosa i Antihasije, u zagrljaju rijeke Pinios još od pradavnih vremena, izdižu se ponositi i naočiti kameni gorostasi - Sveti Meteori. Kamena šuma ovih Bogom stvorenih stijena predstavlja jedan od najčudesnijih geoloških fenomena naše planete. Najvjerodostojnija teorija tvrdi da su ove stijene nastale taloženjem kamenja i blata u ušću jedne rijeke, koja se u prastara vremena ulivala u Tesalijsko jezero.

Na ovim čudesnim vrhovima, neustrašivi i odlučni asketa otkrio je put koji vodi do nebeskog dvora. Zbog toga su ove stijene, smještene između zemlje i neba, nazvane "meteori" od prepodobnog oca Atanasija Meteorskog (osnivača manastira Veliki Meteori) u 14-om vijeku. Priroda je započela igru, a grčki monasi je doveli do savršenstva izgradnjom manastira, koji su postali Hristovo svjedočanstvo, živi nastavak jedne Svete Saborne i Apostolske Hristove Crkve.

Prvi tragovi istorije Svetih Meteora nestaju u maglovitim legendama i usmenim predanjima. Još u 11-om vijeku, prvi pustinjaci su se gnijezdili u šupljinama vjetrovitih stijena. Krajem 11-og i početkom 12-og vijeka, formira se nesavršena asketska zajednica nazvana Sveti Dupjanis ili Skiti Stagon. U toku 14-og vijeka, Sv. Atanasije Meteorski formira prvu organizovanu manastirsku zajednicu, na najvećoj stijeni kamene šume, nazvanu Velika Široka Stijena ili Veliki Meteori. Kasnije se osnivaju 24 manastira po svim meteorskim stijenama, cvjetaju u slavu Gospoda Isusa Hrista i obnavljaju se do 16-og vijeka, kada nastaje vrhunac manastirske zajednice, koja do dana današnjeg ima neprekidno prisustvo više od 600 godina.

Od nekadašnja 24 manastira većina je u ruševinama, dok su očuvani i svetkuju: Veliki Meteori (Preobraženje Hrista Spasitelja), Varlaam (Svi Sveti), Sveta Trojica, Sveti Stefan, Rusanu (Sveta Varvara) i Sveti Nikola Anapafsa. 

Sveti Meteori su u cjelini sveta zemlja, jedna teritorija od Boga izgrađena i očuvana, jer su od strane svetih asketa i mučenika ove manastirske države, osvećeni svaka stijena, pećina, gudura, svaki kamen. Za svoje hrišćansko, istorijsko, arhitektonsko, umjetničko i geološko svjedočanstvo, Sveti Meteori su priznati kao očuvan i zaštićen spomenik čovječanstva od strane UNESCO-a.

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?