Štampa

bondi beach Sidnej

National Geographic Travel izabrao je 10 najzanimljivijih gradova koje krase rajske plaže:

1. BARSELONA (Španija)

Sa nizom arhitektonskih čuda, svjetski čuvenim restoranima i uzbudljivim noćnim životom, Barselona bi bila svjetska prestonica visoke klase čak i da nema osam pješčanih plaža koje se pružaju duž mediteranske obale. Lako dostupna metroom, plaža Barseloneta, dugačka 1,6 km, obnovljena tokom „velikog spremanja“ priobalja pred Olimpijadu 1992-e godine, jedna je od najpopularnijih.

2. KEJPTAUN (Južna Afrika)

Afrička prestonica božanstvenih uvala na poluostrvu koje dijeli hladni Atlantik od toplijeg Indijskog okeana, broji dvadesetak plaža pozamašne dužine. Plaža Klifton, poznata po luksuznim kućama koje se uzdižu iznad nje i fantastičnim prizorima zalaska sunca, zaštićena je od jakih vjetrova, karakterističnih za ovaj region. Sjevernije, vetar je upravo poželjan na omiljenim destinacijama surfera - plažama Milnerton i Blouberg.

3. HONOLULU (Havaji)

Nekada idilična destinacija havajske visoke klase iz 19-og veka, Vaikiki plaža danas je prepuna hotela i odmarališta, nekih sa istorijskom pozadinom poput hotela Moana Surfrider iz 1901-e godine. Dugačke plaže i blagi talasi idealni su za surfere početnike, mada se većina posjetioca ipak zadovoljava kupanjem u  idiličnom tirkizno plavom Pacifiku i fantastičnom pogledu na krater Dijamantska glava.

4. SIDNEJ (Australija)

Sidnej je oivičen desetinama plaža, ali Bondi – polumjesec zlatnog pijeska, dugačak oko jedan kilometar, koji se nalazi na svega 20 minuta od centra – postao je sinonim opuštenog australijskog načina života. Ovo mjesto postaje posebno zanimljivo od maja do oktobra, u vrijeme migracije kitova.

5. TEL AVIV (Izrael)

Neki ga zovu Majami Bič Mediterana, a mnogi se slažu da je ovaj grad dionizijski brat blizanac religioznog Jerusalima. Za stanovnike Tel Aviva se u (ne)dobronamernoj šali kaže da glasnom muzikom pokušavaju da nadjačaju regionalne probleme, pa se mnogi restorani, kafići i diskoteke ne stišavaju sve do jutra. Tokom dana, grad se seli na obalu sa 13 km plaža, a jedna od najpoznatijih je Gordon Bič, gdje možete uživati u kafeima  pored mora ili se osvježiti u bazenima sa slanom vodom.

6. RIO DE ŽANEIRO (Brazil)

Prestonica karnevala ima više od 40 kilometara plaža duž svoje obale, od Kopakabane do Ipaneme, koje vrve od ljudi, muzike i gotovo nevidljivih kupaćih kostima. Oivičene horizontom Rija i čuvenim stijenama Dois Irmão (Dva brata), plaže drugog po veličini brazilskog grada ostavljaju bez daha.

7. SANTA MONIKA (Kalifornija)

Sa skoro šest kilometara širokih pješčanih plaža, povjetarcem koji donosi svježinu okeana i burnim noćnim životom, Santa Monika je oduvijek bila magnet za holivudske zvijezde. Dvadesetih godina prošlog vijeka, filmski magnati i starlete ludovali su u klubu Casa Del mar, a do danas se nije mnogo toga promijenilo. Ipak, ovo mjesto je i dalje idealno za sve one „obične“ ljude koji žele da uživaju u odbojci na pijesku, uzbudljivim pacifičkim talasima ili posmatranju morskih lavova.

8. NICA (Francuska)

Oko 35 privatnih i javnih plaža, pruža se duž obale Nice između aerodroma i pristaništa Rauba Capeu, prateći čuvenu Englesku promenadu (Promenade des Anglais). Javne plaže odslikavaju živahnu mješavinu kultura i nacionalnosti, građana Nice, dok se oni koji preferiraju mir i tišinu odlučuju za privatne plaže, gdje ulaz košta oko 16 €.

9. MAJAMI (Florida)

Odvojen od Majamija Biskejn zalivom, Miami Beachse prostire na 14 kilometara pješčanog atlantskog priobalja, sa najpopularnijim centrom South Beach.  Ovih 25 blokova u art deko stilu, poznatih pod nazivom SoBe postali su obavezna destinacija poznatih.

10. VANKUVER (Britanska Kolumbija)

 

Kanadski grad avanture krasi deset plaža, od porodične destinacije Jeriho, do Vrek Biča gdje je odjeća opciona. Većina plaža pruža pogled na gradski horizont ili veličanstvene Nort Šor planine. Sportski tipovi obično se odlučuju za Kitsilano ili popularno „Kits“, plažu na šest minuta vožnje od centra, koju okružuju otvoreni teniski i basket tereni, kao i ogroman bazen sa zagrijanom slanom vodom.