Putovanja

BecEconomist Intelligence Unit (EIU) ponovo je proglasio MELBURN najboljim gradom za život, među prvih deset gradova čak sedam je iz Australije i Kanade, dok neke svjetske metropole poput Njujorka i Londona nijesu ni među prvih 50!

Prema ovom istraživanju, na drugom mjestu je BEČ, na trećem VANKUVER, slijede TORONTO, ADELEJD, KALGARI, SIDNEJ, HELSINKI, PERT i OUKLEND.

Na 11-om mjestu je Cirih, na 12-om Ženeva, na 15-om Stokholm, na 17-om Pariz, slijede Frankfurt, Tokio, Berlin, Kopenhagen, Oslo, Luksemburg, Amsterdam... Pozicije od 35-og do 42-og mjesta zauzimaju američki gradovi Vašington, Atlanta, Čikago, Majami, Detroit, Boston, Sijetl i Los Anđeles. Dablin je 46-i, Milano i Rim 48-i i 49-i, a Budimpešta 50-i najbolji grad za život.

Među kriterijumima EIU za određivanje ranga su stabilnost, zdravstvene usluge, obrazovanje, bezbjednost, klima, nivo korupcije, kulturne i sportske aktivnosti, povezanost sa svijetom, gustina naseljenosti, nivo zagađenosti, zelene površine...

Kijev, Moskva i Sankt Petersburg pali su na ovoj listi zbog nestabilnosti izazvane ukrajinskom krizom. Od 140 gradova koje ovaj izvještaj obuhvata, na samom dnu su Damask, Daka, Lagos, Karači, Alžir, Harare, Tripoli i Abidžan.

Zanimljivo je da je Njujork tek na 56-om mjestu zbog relativno visoke stope ubistava - četiri na 100.000 stanovnika, dok je poređenja radi u Beču ta stopa 0,9. U izvještaju je, pored ostalog navedeno da svi veliki gradovi pate od visoke stope kriminala, zagađenja i problema sa javnim prevozom, što negativno utiče na kvalitet života u njima.

 

U anketi konsultantske kompanije Mercer, koja je globalni lider u pružanju konsultantskih usluga, najbolji gradovi za život radnika u svijetu su Beč, Cirih i Ouklend, a slijede ih Minhen i Vankuver.

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?