Putovanja

StourheadPortal www.concierge.com objavio je listu 12 najljepših svjetskih parkova. Na listi su Botanički vrtovi u Kejptaunu i Njujorku, vrt Saihodži u Kjotu, Kenerton Grin u predgrađu Sidneja, Amber Palas u Džajpuru i Čonburi vrt na Tajlandu.

Ostalih šest nalaze se u Evropi, i ako vas put nanese, ne propustite priliku da ih obiđete!

VERLIC (Njemačka)

-Kraljevstvo vrtova u istoimenom mjestu, u blizini Desaua, počeo je da kultiviše saksonski princ Leopold Fridrih Franc 1764-e godine. Gotovo 40 godina stvarao je pejzaž kakav do tada nije viđen u Njemačkoj. Na 142 kvadratna kilometra duž rijeke Elbe, uz biljke je postavio 17 različitih mostova, statue, amfiteatar i vještački vulkan na malom jezeru, a ovaj ogromni vrt može se obići i gondolom.

TERRA NOSTRA (Španija)

U selu Furnasu, na azorskom ostrvu Sao Migel, ovaj vrt počeo je da se sadi 1790-e godine. Riječ je u stvari o predivnoj džungli serpentinskih kanala i zasadima drveća, paprati i palmi, a u samom srcu je geotermalni izvor.

STORHED (Engleska)

U engleskom Viltširu od 1743-e do 1764-e godine započelo je obilno kultivisanje zemljišta. Unuk prvog vlasnika je uz jezero, klasičnu arhitekturu i umirujući pejzaž, kasnije dodao zasade šarolikog cvijeća, rododendrona i azaleja koje cvjeta u junu, i hrastove za jesenji ugođaj. U filmu "Gordost i predrasuda", film je poslužio kao savršena kulisa.

VRTOVI NINFA (Italija)

1300 različitih vrsta biljaka iz cijelog svijeta, začarane ruševine i zvuk vodopada - botanička oaza Ninfa u blizini Rima smatra se "najromantičnijom baštom na svijetu". Potiče iz 19-og vijeka, kada je aristokratska porodica Kaetani preuzela zemlju i napušteni srednjevjekovni grad koji je nekad imao 150 kuća i sedam crkava.

ŽARDIN PLUM (Francuska)

Nastao u Normandiji 1997-e godine, uspio je da zasjeni čak i pompezne vrtove Versaja. Silvi i Patrik Kvibel osmislili su mješavinu francuske geometrije i savremenih travnjaka. Iako se osjeća tradicija kraljevskih vrtova, za razliku od Versaja, djeluje smirujuće.

GENERALIFE (Španija)

Od 14-og vijeka u Granadi, vrt naslonjen na Alhambru odaje počast najvećim kraljevskim nasadima, a svoje korijene vuče iz Persije. U suštini vrlo jednostavan, sa centralnim kanalom, delikatnim fontanama i grupama jarko obojenog cvijeća, predstavlja tipičnu oazu savršenu za tople krajeve.

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?