Putovanja

TrstZa Trst su se borili i osvajali ga Rimljani, Vizantinci, Franci...vjekovima je bio u neprijateljstvu sa Mletačkom republikom, a zaštitu zatražio i dobio od Habzburške monarhije. Posle Prvog svjetskog rata pripao je Italiji, a danas je moderan grad kome poseban pečat otmenosti imoći daju impresivne građevine iz doba kad je bio najznačajnija luka Habzburške monarhije.

Jugosloveni su skoro deceniju uzvikivali "Trst je naš". Geografski, on to nikad nije bio, ali je dugo vremena bio neprikosnovena prestonica šopinga i najpouzdaniji prozor u zapadni svijet. Tokom decenija čuvenih šoping tura, malo ko je sa torbama u rukama i dva para farmerki na sebi, mogao da se bavi kulturno-istorijskim znamenitostima. Tako su znamenitosti Trsta za brojne jugoslovene ostale neotkrivene i u sjenci šopinga.

Zato ne propustite prvu priliku da obiđete ovaj prelijepi grad, poslovni i univerzitetski centar, i prema svim istraživanjima, godinama unazad, jedan od pet najljepših gradova za život u Italiji. Razlog više je što arhitekte i istoričari umjetnosti kažu da je Trst netipičan za Italiju, i da više liči na Beč nego na Rim ili Veronu.

Čuveni irski književnik Džejms Džojs, koji je 10-ak godina živio u ovom gradu, a na mostu Ponte Rosso, jednom od mostova koji vodi preko Kanala Grande, nalazi se njegova bronzana statua. Koliko je volio Trst, najbolje svjedoče ove njegove riječi: "Moja duša je u Trstu", napisane na postamentu ispod spomenika, a izvod su iz pisma koje je poslao svojoj supruzi Nori.

Pored prelijepih palata i mostova, trgom Ponte Rosso ipak dominira prelijepa srpska pravoslavna crkva Svetog Spiridona, izgrađena od bijelog mermera, sa plavim kupolama i pozlaćenim mozaicima. Najveći darodavac crkve bio je Jovan Kurtović, jedan od najbogatijih tršćana sa kraja 18-og i početka 19-og vijeka, a svoju kuću je sagradio preko puta hrama.

Za glavno gradsko okupljalište, monumentalni Piazza Unita d'Italia (Trg Ujedinjenja Italije), kaže se da je najveći evropski trg. Smješten je uz more, i možda na najbolji način oslikava duh Trsta.

I za sam kraj, kad dođe vrijeme za predah uz kafu, treba znati da tršćani, još od 1830-e godine, u kafeu "Tomazeo" na trgu Ponte Rosso, piju "lili", kako sami tvrde, najbolju kafu na svijetu, a kafe "San Marco" sa pravom nosi ime najstarijeg i najromantičnijeg kafea u Trstu.

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?