Putovanja

VeronaI da Šekspir nikada nije napisao "Romea i Juliju", Verona bi kao dragulj italijanske srednjevjekovne kulture i umjetnosti, svojim raskošnim građevinama, privlačila putnike iz svih krajeva svijeta. Međutim, upravo je priča o najljepšoj i najtragičnijoj ljubavi svih vremena - adut više u rukama Verone u odnosu na ostale italijanske gradove, i jedan od osnovnih razloga zbog kojih Veronu svake godine obiđe preko tri miliona turista.

Iako su brojni italijanski i svjetski istoričari godinama pokušavali da pronađu dokaze o postojanju porodica protagonista slavne melodrane - Montegi i Kapuleti, istraživanja nijesu urodila plodom. No, to nije pokolebalo trgovački duh Veronjana, koji su odlućili da bude kako je zapisao engleski pisac. Tako je ruinirana kuća sa balkonom u središtu Verone, adaptirana i proglašena za Julijin dom. Na zid je stavljena tabla sa Šekspirovim stihovima, a ispod balkona postavljen je Julijin kip-djelo poznatog umjetnika Nerea Konstantinija. Sa tog mjesta, prema Šekspiru, Romeo je u toplim veronskim noćima šaputao ljubavne poruke Juliji, koja ga je čežnjivo gledala sa oko pet metara visokog balkona.

Odavno su veronjani lansirali, kao magnet privlačnu priču, da djevojke treba da dodirnu Julijinu desnu ruku i zamisle ljubavnu želju, a mladići desnu dojku kipa. Ako momak i djevojka, ovaj ritual obave istovremeno, vjeruje se da će vječno ostati zajedno. Uglačanost oba dijela kipa svjedoči o popularnosti ove priče kod turista sa svih meridijana. Priča ima i svoj dodatak, koji kaže da je za stopostotno ostvarenje želje, potrebno ostaviti i ljubavnu poruku na papiriću, ili ispisati na zidu u dvorištu Julijine kuće.

Upravo zahvaljujući turistima, legenda o vječnoj ljubavi živi, a zahvaljujući njoj u gradsku kasu Verone slivaju se milioni. Ali, omamljeni najslavnijom ljubavnom pričom, mnogi turisti previđaju da Verona ima više od 50 sačuvanih crkava, brojne grandiozne palate, mostove i raskošne vrtove.

Među brojnim znamenitostima, posebno se izdvaja moćni rimski amfiteatar - Arena, sagrađena u 1-om vijeku. Danas se u Areni održavaju brojni koncerti, pozorišne i operske predstave, a ulaznice po astronomskim cijenama, rezervišu se mjesecima unaprijed. Pored ostalih, u Areni su nezaboravne koncerte održali Pavaroti i Tina Tarner.

 

Neka Vam razlog više da posjetite ovaj fascinantan grad, bude i podatak da je Verona Juliju Cezaru bila omiljeno mjesto za odmor...

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?