Putovanja

AndaluzijaAndaluzija se nalazi se na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva, a graniči sa Sredozemnim morem i Atlantskim okeanom. Od davnina ovo područje privlači mnogobrojne ljubitelje pješčanih plaža, planinskog krajolika bogatog florom i faunom. Raznolikost i ljepota ove španske regije se očituje kroz arhitektonske stilove, umjetnost, gastronomiju i mnogo čega drugog. Njeni gradovi, kojih ima 26 sa više od 50.000 stanovnika su pravi biseri kulture, umjetnosti i tradicije.

Granada

Prva  sa kojom bi se svaki turista trebao upoznati i koju ne bi trebao zaobići je svakako Granada koju je ovjekovječio čuveni Lorka u svojim pjesmama.

Ulazeći u Granadu, otvarate stranice istorije koje su ostale zapečaćene na mnogobrojnim građevinama i arhitekturama ovog živopisnog grada. Jedna od njih je i tvrđava Alhambra koju je uređivao Muhamed V. Do današnjih dana je ostala sačuvana prelijepa tvrđava sa kulama, palatama i vrtovima, čuvena po boji kamena od kojeg je izgrađena, jer i samo njeno ime u prevodu znači – crvena.  Posebno se svojom ljepotom izdvaja Dvorana kraljeva, sa divnim lukovima dekorisanim u mavarskom stilu, koja izlazi na najljepši dio tvrđave - Dvorište lavova.

Na ponos Španije služi i ljetnja rezidencija  Heneralife  (što u prevodu znači nebeski raj na zemlji), sa divnim fontanama, vodopadima i botaničkom baštom, gdje su brojni kraljevi pokušavali da nađu svoj mir.

Smještena u podnožju Sijera Nevade, sa najvišim vrhom od 3.500 metara, nekada malo iberijsko selo postalo je najprije rimska provincija, zatim su ga osvojili Vandali, najdublji pečat ostavili islamski osvajači, a katolički kraljevi uobličili u jedan od najljepših gradova Španije i svijeta. Kad se tome dodaju nepregledne plantaže pomorandži, maslina i nara, ritam flamenka (u Granadi je nastao), čuvena Alhambra i naravno Lorka, sve dobija obrise kakvi se rijetko gdje mogu vidjeti i doživjeti. Granada je, inače, univerzitetski grad sa oko 300.000 stanovnika, računajući i 60.000 studenata. Univerzitet je osnovan još u 16. vijeku, ima veliki ugled u svijetu, a postoji čak i katedra za srpski jezik. Stanovnici Granade i ne znaju koliko ih tačno ima, što zbog velikog priliva turista, što zbog studenata.

Stanovnici su veoma ponosni na Sijera Nevadu  čiji su vrhovi tokom cijele godine pod snijegom i gdje postoje odlični ski-centri. Granada jedini grad u Španiji gdje je dozvoljeno piti vodu iz gradskog vodovoda i, naravno, na božanstvenu Alhambru koja vjekovima zaštitnički stoji i čuva ovaj prelijepi gradić. Ljepotu Granade prepričao je i Servantes u svojim najpoznatijim djelima. 

Malaga                                                                                                

Pikasov rodni grad Malaga je od Madrida udaljen 600 kilometara.  Stari centar grada je okićen stotinama  starih kuća i zgrada između kojih se provlače uske ulice ispunjene dućanima, kafićima i restoranima. Van starog centra grada, uz obalu,  dočekaće vas široko izgrađene avenije i veliki stambeni blokovi. Spomenućemo samo  La Malegeta koji ima i svoju plažu, vjerovatno najpopularniju u ovom regionu koji se odlikuje visokom čistoćom i uređenošću. 

Impozantna uloga svakako pripada Katedrali La Manquita kao najljepšoj istorijskoj građevini u gradu.  Počela je da se gradi 1528. godine po ideji arhitekte Diega Siloea (Deido de Siloe). Lokalci je zovu La Manquita  što u prevodu znači "Jednoruka dama" jer je 1765. godine prekinuta izgradnja zbog nedostatka novca. Tako je sjeverna kula visoka  84 metara što je po visini stavlja odmah iz seviljske Điralde, a južna kula je ostala nedovršena.

Kordoba - Grad Muzej

U kontinentalnom dijelu Andaluzije, na samo 140 km od Sevilje, smješten je jedan od najlepših gradova-muzeja na svijetu, otmena i urbana Kordoba.  Poslije španskog građanskog rata, a posebno smrti generala Franka, ponovo je postala poslovni, turistički i kulturni centar. U Kordobi, koja je u vrijeme rimske vladavine bila važan kulturni centar, rođena su dva značajna mislioca, Seneka Stariji i Seneka Mlađi.

Zaštitni znak Kordobe je svakako katedrala La Meskita, poznatija kao „džamija hiljadu stubova“, jedinstvena građevina na svijetu, u kojoj su vrijeme i prostor ujedinili ono što je nemoguće spojiti. Osim turizma, kao bitne privredne grade, u provinciji Kordoba je zastupljena proizvodnja bakra, tekstila i piva. Posebno su poznati po ručnim radovima od kože i srebra, prevashodno namijenjenim turistima. Korida, koja se održala do današnjih dana, u Kordobi je posebno cijenjena. U svakom slučaju Kordoba pruža neku nesvakidašnju smirenost i boraviti u njoj znači umjeti se opustiti i prepustiti uživanjima kroz jedinstven pogled na prošlost. Koliko je Kordoba u tom smislu moćna, najbolje govori činjenica da je ni inkvizicija nije mogla uništiti svojim delovanjem.

Sevilja

Sevilja je poznata kao srce Andaluzije, glavni grad ove pokrajine i kulturni i umjetnički centar južne Španije. Prema nekim legendama, ovaj grad koji postoji više od 2.000 godina osnovao je najveći junak antičkog doba - Herkul. Mnogobrojna lica i šarelikost Sevilje posljedica su uticaja različitih civilizacija na njen razvoj, u tako dugom vremenskom periodu. 

Ovaj biser Andaluzije, prepun prelijepih spomenika, fascinira svojom veselošću (nijesu bez razloga upravo u njoj smještene radnje poznatih opera "Karmen", "Seviljski berberin", "Don Žuan"), kao i duhovitošću stanovnika. Ukoliko želite da posjetite stari grad, oduševiće vas katedrala i toranj Giralda u samom njegovom središtu. Nedaleko je kraljevska palata Mudehar (ili Alkazar), sa veličanstvenim baštama, kao i Santa Kruz kvartal, sa uskim ulicama, cvjetnim balkonima, bogato ukrašenim fasadama, skrivenim dvorištima. Dolazak u Sevilju znači posjetiti samo srce andaluzijske kulture, koride i flamenko muzike.

Andaluzija

AndaluzijaAndaluzija se nalazi se na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva, a graniči sa Sredozemnim morem i Atlantskim okeanom. Od davnina ovo područje privlači mnogobrojne ljubitelje pješčanih plaža, planinskog krajolika bogatog florom i faunom. Raznolikost i ljepota ove španske regije se očituje kroz arhitektonske stilove, umjetnost, gastronomiju i mnogo čega drugog. Njeni gradovi, kojih ima 26 sa više od 50.000 stanovnika su pravi biseri kulture, umjetnosti i tradicije.

Detaljnije

Barselona

BarsaBarselona - prestonica Katalonije i najveći grad na Sredozemnom moru, smještena nedaleko od francuske granice u podnožju planine Kolserola, je glavno trgovačko i industrijsko sjedište u Španiji, ali i prepoznatljiv kulturni centar koji godišnje privuče oko 5 miliona turista. Poznata je po prelijepim plažama, muzejima, katedralama, akvarijumima, fudbalskim navijačima, muzici... 

Detaljnije

Beč

BecBeč je oduvijek važio za jednu od najomiljenijih evropskih destinacija turista iz čitavog svijeta, a po mnogim anketama ovaj grad je najugodnija evropska metropola za život, jer je najmanje zagađen i najmanje izmijenjen. Sjedište nekada moćnog Habsburškog carstva i dan danas pokazuje svu svoju ljepotu.

Detaljnije

Budimpešta - kraljica Dunava

Budimpesta"Kraljica Dunava", koja kao jedinstven grad nastaje 1873. godine spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava sa Peštom na lijevoj - važi za jedan od najljepših gradova u Evropi, i za nezaobilaznu turističku destinaciju prepoznatljivu po svojim mostovima i impozantnim građevinama, kao i svjetski poznatim gastronomskim specijalitetima. Bila je poznata kao i drugo sjedište Austro-Ugarskog carstva koje se raspalo 1918. godine.

Detaljnije

Drezden - Firenca na Elbi

DrezdenKulturni centar Njemačke, prestonica Saksonije, „Firenca na Elbi“, simbol savezničkog bombardovanja na kraju II Svjetskog rata... Šetajući ulicama ovog grada-muzeja otkrićete burne stranice njegove prošlosti upisane u svakom kamenu njegovih velelepnih građevina. 

Detaljnije

Firenca

FirencaFirenca je grad koji je, sam po sebi, umjetničko djelo. Grad - kolijevka italijanske renesanse, često je zbog svoje kulturne vrijednosti nazivan "italijanskom Atinom". Uvršćena u popis UNESCO-ve svjetske baštine, svojom arhitekturom, muzejima, vrtovima, obrazovanjem, muzikom - privlači oko milion turista godišnje. 

Detaljnije

Gardaland

GardalandGardaland, jedan od najomiljenijih zabavnih parkova u Evropi, kako za djecu, tako i za odrasle, smješten je u gradiću Castelnuovo del Garda, nedaleko od najvećeg i prelijepog italijanskog jezera, Lago di Garda, u sjevernoj Italiji. 

Detaljnije

Lefkada

LefkadaLEFKADA – jedno od sedam Jonskih ostrva božanske ljepote, mjesto na kom ćete zaboraviti svakodnevicu, ostati zadivljeni očaravajućom - netaknutom prirodom, veličanstvenim plažama i kristalno čistim morem u svim nijansama plave boje. 

Detaljnije

Ohrid - dušu da odmoriš

OhridO Ohridu nikad ne može sve da se kaže i napiše! Zato, neka Vam ova kratka priča bude motiv za putovanje, a na licu mjesta ćete se uvjeriti zašto je Ohrid jedan od najautentičnijih gradova Balkanskog poluostrva, jedna od 24 lokacije na zemaljskoj kugli koja se istovremeno našla na UNESCO-voj svjetskoj listi prirodne i kulturno-istorijske baštine, biser srednjevjekovne umjetnosti i prirodnih ljepota, grad-spomenik u kome kao u nekom vremeplovu možete za čas proputovati kroz vjekove i osjetiti dah minulih vremena.

Detaljnije

Solun

SolunSolun - jedan od najstarijih gradova Evrope, osnovao je kralj Kasandar davne 316. godine prije nove ere, a ime Tesaloniki dao mu je po prelijepoj princezi Tesaloniki, ćerki Filipa Makedonskog i polusestri Aleksandra Velikog. Tesalonikin otac dao je ćerki takvo ime nakon velike pobjede njegove vojske izvojevane u Tesaliji (južno od Soluna), na dan njenog rođenja. 

Detaljnije

Umbrija i Toskana

UmbrijaUmbrija je poznata kao "Zeleno srce Italije": zahvaljujući svojim krajolicima i prirodnim ljepotama zaslužila je ovu titulu. Morfološka obilježja umbrijske teritorije čine ovu regiju jedinstvenom... 

Detaljnije

Vaskrs na Krfu - jednom morate doživjeti

KrfvaskrsOstrvo Krf, jedno od najljepših mediteranskih ostrva nudi posjetiocu raskoš koju je teško porediti sa bilo kojim drugim mjestom. Na malom prostoru pred radoznalim putnikom ređaju se ostaci starogrčke, rimske, vizantijske, venecijanske, francuske, britanske i novogrčke arhitekture. Crkve, tvrđave, vidikovci, nepregledni maslinjaci, predivne plaže natjeraće vas da prije povratka pomislite da ostanete još samo jedno popodne, jednu nedelju, jednu godinu, čitav jedan vijek...Neki tako ostanu sudbinski vezani za ovo ostrvo, a jedna priča kaže da ako dva puta dođete na Krf, uvijek ćete se rado vraćati. 

Detaljnije

Venecija

VenecijaŠta reći o Veneciji, a da nije već rečeno? Možda istaći jedan novitet: nakon 900 godina muške dominacije među venecijanskim gondolijerima, dozvolu za upravljanje ovim plovilom nedavno je dobila i jedna žena. Riječ je o Đorđi Boskolo, koja je naučila kako da upravlja uskim čamcem s jednim veslom, kako da savlada vjetrovite venecijanske kanale, tj. kako da izbjegne plimu i opasne struje.

 "Dominantna" (La Dominante), "Presvijetla" (Serenissima), "Kraljica Jadrana", "Grad vode", "Grad mostova", "Grad svjetlosti", neka su od imena pod kojima je u prošlosti bila poznata Venecija... Svakako je jedinstvena: nivo grada je 40 cm iznad mora, njeni su kanali proglašeni za Svjetsku baštinu i mnogi je smatraju najljepšim gradom na planeti. Ovaj svjetski dragulj, sa svojih 150 kanala i četiri stotine mostova se prostire  na 118 malih ostrva u močvarnoj venecijanskoj laguni na sjeveru Jadranskog mora. U 15. vijeku predstavljala je središte svjetske trgovine i najveći lučki grad na svijetu. Na vrhuncu moći, u poznom srednjem vijeku, Venecija je imala 3.300 brodova i 36.000 mornara, a tokom 18.-og stoljeća važila je za najelegantniji i najljepši grad u Evropi koji je imao ogroman uticaj na umjetnost, arhitekturu i književnost.

Ne postoji grad o kojem su slavni više pisali: Petrarka je još u 14. vijeku smatrao "bogatom zlatom, ali još bogatijom slavom", Gete je smatrao da se Grad vode ne može uporediti ni sa jednim drugim, Dikens je o njoj sanjario, a Tomas Man je proglasio "najnevjerovatnijim od svih gradova". U njoj su rođeni Marko Polo, Kazanova i Ticijan, a tu je živio i Lord Bajron.

Interesantno je da Venecija i danas izgleda kao u vrijeme svog procvata. Upravo je taj kvalitet "živog spomenika" u očima i imaginaciji turista sa svih meridijana čini jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija. U ovom gradu svakog dana u prosjeku boravi nevjerovatnih 55.000 turista (od nekih, ukupno, 270.000 stanovnika Venecije). Turisti uglavnom ne propuštaju priliku da obiđu  Duždevu palatu (rezidencija duždeva - vladara Mletačke republike), Most uzdahaCrkvu Svetog Marka (sa svojim 175 metara dugim i raskošnim prostorom i sa 99 metara visokim zvonom (Campanile), i brojne druge crkve, muzeje, galerije... Glavna plovna arterija i saobraćajnica Venecije je Kanal Grande, koji grad dijeli na dva dijela, tj. presijeca ga u obliku ogromnog slova S (skoro 4 kilometra dužine). Romantična vožnja ovim kanalom na jednoj od 400 gondola i dalje privlači romantične duše iz raznih zemalja. Venecija je i destinacija prepoznatljiva po mnogobrojnim manifestacijama kao što su Venecijanski maskenbal, Međunarodni filmski festival, Venecijansko bijenale...

 

Na kraju ove kratke priče, još jedan kuriozitet: Most uzdaha (Ponte dei Sospiri) dobio je ime u 19. vijeku po uzdasima zatvorenika koji su, prelazeći most do zatvorskih ćelija u susjednoj zgradi, mogli još jednom da pogledaju lagunu i ostrvo Sv. Jurja. Iz ovog zatvora uspio je da pobjegne samo veliki zavodnik Kazanova. Još uvijek nije otkriveno kako je to izveo.

Detaljnije

Verona

VeronaI da Šekspir nikada nije napisao "Romea i Juliju", Verona bi, kao jedan od dragulja italijanske srednjovjekovne kulture i umjetnosti, privlačila putnike iz svih krajeva svijeta. Međutim, upravo je Šekspirovo djelo o tragičnoj i vječnoj ljubavi, čiju je radnju veliki pisac smjestio u ovaj, danas drugi po veličini grad italijanske regije Veneto, jedan od osnovnih razloga zbog kojih Verona svake godine privuče više od tri miliona turista.

Detaljnije

VODIČ KROZ METEORE

meteoriSpektakularni manastirski kompleks Meteora najveći je i najznačajniji u Grčkoj posle Svete Gore. Meteora je kompleks koji se sastoji od 6 manastira smještenih na prirodnim strmoglavim stijenama, i danas su najveća turistička atrakcija kopnene Grčke. Nalaze na pola puta od Soluna do Atine, oko 80 km ka unutrašnjosti od glavnog autoputa Solun - Atina.

Detaljnije

Zlatni Prag i češki festival piva

PragStari, kulturni gospodin Prag, srce Evrope koje neumorno kuca u ritmu prošlosti, privlači mnogo više od urbanih i modernih evropskih gradova. U Pragu je zaista sve nekako bajkovito, jednostavno, mistično... Crkve, mostovi, kule i dvorci kao da su iz nekog prošlog vremena prenešeni u današnje, samo za Vas. Obilazak Praga vraća vas u tajnovitu istoriju koja vas okružuje, i kao da vas iz svake građevine gledaju oči kraljeva i njihovih podanika, kao da ste u jednom ogromnom dvorcu, gdje sve djeluje veličanstveno.

Detaljnije

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?