Štampa

AndaluzijaAndaluzija se nalazi se na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva, a graniči sa Sredozemnim morem i Atlantskim okeanom. Od davnina ovo područje privlači mnogobrojne ljubitelje pješčanih plaža, planinskog krajolika bogatog florom i faunom. Raznolikost i ljepota ove španske regije se očituje kroz arhitektonske stilove, umjetnost, gastronomiju i mnogo čega drugog. Njeni gradovi, kojih ima 26 sa više od 50.000 stanovnika su pravi biseri kulture, umjetnosti i tradicije.

Granada

Prva  sa kojom bi se svaki turista trebao upoznati i koju ne bi trebao zaobići je svakako Granada koju je ovjekovječio čuveni Lorka u svojim pjesmama.

Ulazeći u Granadu, otvarate stranice istorije koje su ostale zapečaćene na mnogobrojnim građevinama i arhitekturama ovog živopisnog grada. Jedna od njih je i tvrđava Alhambra koju je uređivao Muhamed V. Do današnjih dana je ostala sačuvana prelijepa tvrđava sa kulama, palatama i vrtovima, čuvena po boji kamena od kojeg je izgrađena, jer i samo njeno ime u prevodu znači – crvena.  Posebno se svojom ljepotom izdvaja Dvorana kraljeva, sa divnim lukovima dekorisanim u mavarskom stilu, koja izlazi na najljepši dio tvrđave - Dvorište lavova.

Na ponos Španije služi i ljetnja rezidencija  Heneralife  (što u prevodu znači nebeski raj na zemlji), sa divnim fontanama, vodopadima i botaničkom baštom, gdje su brojni kraljevi pokušavali da nađu svoj mir.

Smještena u podnožju Sijera Nevade, sa najvišim vrhom od 3.500 metara, nekada malo iberijsko selo postalo je najprije rimska provincija, zatim su ga osvojili Vandali, najdublji pečat ostavili islamski osvajači, a katolički kraljevi uobličili u jedan od najljepših gradova Španije i svijeta. Kad se tome dodaju nepregledne plantaže pomorandži, maslina i nara, ritam flamenka (u Granadi je nastao), čuvena Alhambra i naravno Lorka, sve dobija obrise kakvi se rijetko gdje mogu vidjeti i doživjeti. Granada je, inače, univerzitetski grad sa oko 300.000 stanovnika, računajući i 60.000 studenata. Univerzitet je osnovan još u 16. vijeku, ima veliki ugled u svijetu, a postoji čak i katedra za srpski jezik. Stanovnici Granade i ne znaju koliko ih tačno ima, što zbog velikog priliva turista, što zbog studenata.

Stanovnici su veoma ponosni na Sijera Nevadu  čiji su vrhovi tokom cijele godine pod snijegom i gdje postoje odlični ski-centri. Granada jedini grad u Španiji gdje je dozvoljeno piti vodu iz gradskog vodovoda i, naravno, na božanstvenu Alhambru koja vjekovima zaštitnički stoji i čuva ovaj prelijepi gradić. Ljepotu Granade prepričao je i Servantes u svojim najpoznatijim djelima. 

Malaga                                                                                                

Pikasov rodni grad Malaga je od Madrida udaljen 600 kilometara.  Stari centar grada je okićen stotinama  starih kuća i zgrada između kojih se provlače uske ulice ispunjene dućanima, kafićima i restoranima. Van starog centra grada, uz obalu,  dočekaće vas široko izgrađene avenije i veliki stambeni blokovi. Spomenućemo samo  La Malegeta koji ima i svoju plažu, vjerovatno najpopularniju u ovom regionu koji se odlikuje visokom čistoćom i uređenošću. 

Impozantna uloga svakako pripada Katedrali La Manquita kao najljepšoj istorijskoj građevini u gradu.  Počela je da se gradi 1528. godine po ideji arhitekte Diega Siloea (Deido de Siloe). Lokalci je zovu La Manquita  što u prevodu znači "Jednoruka dama" jer je 1765. godine prekinuta izgradnja zbog nedostatka novca. Tako je sjeverna kula visoka  84 metara što je po visini stavlja odmah iz seviljske Điralde, a južna kula je ostala nedovršena.

Kordoba - Grad Muzej

U kontinentalnom dijelu Andaluzije, na samo 140 km od Sevilje, smješten je jedan od najlepših gradova-muzeja na svijetu, otmena i urbana Kordoba.  Poslije španskog građanskog rata, a posebno smrti generala Franka, ponovo je postala poslovni, turistički i kulturni centar. U Kordobi, koja je u vrijeme rimske vladavine bila važan kulturni centar, rođena su dva značajna mislioca, Seneka Stariji i Seneka Mlađi.

Zaštitni znak Kordobe je svakako katedrala La Meskita, poznatija kao „džamija hiljadu stubova“, jedinstvena građevina na svijetu, u kojoj su vrijeme i prostor ujedinili ono što je nemoguće spojiti. Osim turizma, kao bitne privredne grade, u provinciji Kordoba je zastupljena proizvodnja bakra, tekstila i piva. Posebno su poznati po ručnim radovima od kože i srebra, prevashodno namijenjenim turistima. Korida, koja se održala do današnjih dana, u Kordobi je posebno cijenjena. U svakom slučaju Kordoba pruža neku nesvakidašnju smirenost i boraviti u njoj znači umjeti se opustiti i prepustiti uživanjima kroz jedinstven pogled na prošlost. Koliko je Kordoba u tom smislu moćna, najbolje govori činjenica da je ni inkvizicija nije mogla uništiti svojim delovanjem.

Sevilja

Sevilja je poznata kao srce Andaluzije, glavni grad ove pokrajine i kulturni i umjetnički centar južne Španije. Prema nekim legendama, ovaj grad koji postoji više od 2.000 godina osnovao je najveći junak antičkog doba - Herkul. Mnogobrojna lica i šarelikost Sevilje posljedica su uticaja različitih civilizacija na njen razvoj, u tako dugom vremenskom periodu. 

Ovaj biser Andaluzije, prepun prelijepih spomenika, fascinira svojom veselošću (nijesu bez razloga upravo u njoj smještene radnje poznatih opera "Karmen", "Seviljski berberin", "Don Žuan"), kao i duhovitošću stanovnika. Ukoliko želite da posjetite stari grad, oduševiće vas katedrala i toranj Giralda u samom njegovom središtu. Nedaleko je kraljevska palata Mudehar (ili Alkazar), sa veličanstvenim baštama, kao i Santa Kruz kvartal, sa uskim ulicama, cvjetnim balkonima, bogato ukrašenim fasadama, skrivenim dvorištima. Dolazak u Sevilju znači posjetiti samo srce andaluzijske kulture, koride i flamenko muzike.