Putovanja

BarsaBarselona - prestonica Katalonije i najveći grad na Sredozemnom moru, smještena nedaleko od francuske granice u podnožju planine Kolserola, je glavno trgovačko i industrijsko sjedište u Španiji, ali i prepoznatljiv kulturni centar koji godišnje privuče oko 5 miliona turista. Poznata je po prelijepim plažama, muzejima, katedralama, akvarijumima, fudbalskim navijačima, muzici... 

 

Modernističko nasljeđe najpoznatijeg španskog arhitekte Antonija Gaudija pruža posebnu draž ovom evropskom velegradu. Većina njegovih zgrada je ukrašena divnim mozaicima. Poznate građevine ovog arhitekte-umjetnika su i Casa Batlo, La Pedrera i Parc Guell, ali vjerovatno ne postoji turista koji je bio u Barseloni a da nije uživao u ljepoti njegovog remek-djela - katedrali La Sagrada Familia. Gradnja ovog najposećjenijeg objekta u Španiji, sa oko 2.26 miliona turista godišnje, započeta je osamdesetih godina 19. vijeka, i još uvijek je ostala nedovršena. Građevina, koju mnogi smatraju najmaštovitijom na svijetu, predstavlja savršen spoj religije sa arhitekturom, jer je građena u obliku latinskog krsta sa 5 brodova, 12 zvonika koji simbolišu apostole i tuburijumom koji predstavlja Hrista. Kada bude završena, ova impozantna tvorevina s tornjevima koji paraju nebo će biti visoka oko 45 i duga 110 metara. Slavni arhitekta je je svim srcem radio na ovom kolosalnom kompleksu, a sa svoje 62 godine odlučio je i živjeti u jednoj kućici u dvorištu katedrale. 

Što se tiče ostalih znamenitosti Barselone, treba pomenuti da se neke važne rimske ruševine nalaze ispod trga Placa del Rei, a na najvišoj tački starog grada nalazi se katedrala iz 14. vijeka, koja je klasičan primjerak katalonske gotike. U starom gradu nalaze se i srednjevjekovna jezgra isprepletana nizom iskih i krivudavih uličica (Gotska četvrt - Barri Gotic). Centralni dio novog grada predstavljen je trgom - Placa Catalunya, srce Barselone, u čijoj blizini se nalazi „Museu d’art Contemporani de Barcelona”, muzej savremene umjetnosti, i od kojeg se prema obali spušta čuvena ulica La Rambla. Na kraju ove slikovite ulice se nalazi statua Kolumba, koja gleda ka pučini mora. Šetajući ovom ulicom uočićete šarenilo uličnih svirača, zabavljača, ljudi-statua, restorana i kafića u kojima se može predahnuti ili kupiti neki suvenir. 

Barselona ima 68 parkova, od kojih 12 istorijskih, 5 botaničkih, 6 šumskih i 45 gradskih. Od njih je najveći Montjuic, a Parc Guell, djelo je arhitekte Gaudija. Barselona je čuvena po svojim plažama, a najstarija i najveća je svakako Barceloneta, dužine 1.100 m. Na duge gradske pješčane plaže po običaju svraćaju i mještani poslije posla, i nakon obilaska ovog fantastičnog grada, obavezno treba iskoristiti priliku i osvježiti se u katalonskom moru. 

 

Na kraju moramo pomenuti fudbal, najvažniju sporednu stvar na svijetu. Stadion Kamp Nou, na kome igra Barselona, mjesto koje morate posjetiti tokom vašeg putovanja, jedan je od 29 stadiona u Evropi sa dozvolom sa 5 zvjezdica. Renoviran je za svjetsko prvenstvo 1982.godine, kada mu je kapacitet iz bezbjednosnih razloga sa 120.000 smanjen na 98.600 gledalaca. A kao što natpis na tribinama kaže, za Katalonce je Barsa ”MES CUE UN CLUB” (više od kluba)! 

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?