Štampa

BecBeč je oduvijek važio za jednu od najomiljenijih evropskih destinacija turista iz čitavog svijeta, a po mnogim anketama ovaj grad je najugodnija evropska metropola za život, jer je najmanje zagađen i najmanje izmijenjen. Sjedište nekada moćnog Habsburškog carstva i dan danas pokazuje svu svoju ljepotu.

 

Upravo je taj tradicionalni momenat u bečkom načinu života ono što najviše privlači: u mnogim djelovima grada se živi gotovo na isti način i istim tempom kao prije jednog vijeka. Svira se ista muzika u obnovljenim koncertnim dvoranama. Po bečkim heurigerima po periferiji se još uvijek piju špriceri od istih kiselkastih lokalnih vina, jedu se isti kolači sa šlagom kod Sahera i Demela i piju iste vrste kafe u mnogobrojnim kafanama, a ponegdje je još uvijek moguće primijetiti fijakere sa dva konja i kočijašem. Istorijski centar grada - Iner Štad (Inner Stadt), koji se i dalje može obilaziti pješice i javnim prevozom, uvršten je na Listu mjesta svjetske baštine zbog brojnih arhitektonskih spomenika, prije svega baroknih palata i parkova, kao i zbog monumentalnih palata na Ringstrasse-u iz 19. vijeka.

Beč je prepoznatljiv kao prestonica muzike, grad u kome su živjeli i stvarali Mocart, Betoven, Šubert i mnogi drugi svjetski poznati kompozitori. U njemu su radili i vjekovima stvarali kompozitori koji su dali presudan pečat svjetskoj muzičkoj sceni, prije svega na polju klasične muzike. Osim pomenutih, najpoznatiji predstavnici iz grupe bečkih klasičara (1780-1827) su Jozef Hajdn, Franc List, Johanes Brams, Johan Štraus (mlađi), Johan Štraus (stariji), Franc Lehar, Anton Brukner, Gustav Maler kao i članovi Druge bečke škole početkom 20. veka (Arnold Šenberg, Anton Vebern, Alban Berg) i Ernst Krenek. Figarohaus, kuća u kojoj je od 1784. do 1787. god. živio Mocart je  pretvorena u muzej. U gradu se i dalje njeguje kultura klasične muzike, balova i opereta.

Oko Ringa se može uočiti najveći dio bečkih znamenitosti. Počevši od zgrade Opere (Staatsoper), pa sve do Gradske skupštine (Rathaus), koja neodoljivo podsjeća na istu u Briselu. Trg ispred Skupštine najpoznatiji je po tradicionalnom Božićnom sajmu, Christkindlmarktu, koji svake godine privuče nekoliko miliona posjetioca. S druge strane ulice nalazi se Burgtheater, a nedaleko i zgrada Univerziteta u Beču (Universität Wien). Građevine koje će svakog turistu impresionirati su Parlament, čiji je arhitektonski stil inspirisan starogrčkim hramovima, kao i imperatorska palata Hofburg, karakteristična po raskošnim dvorištima ispunjenim dragocjenim istorijskim znamenitostima, od kojih su mnoge vezane za imperatorku Sisi.

Museumsquartier, tj. Muzejska četvrt, je jedna od najvećih u Evropi i najveći kulturni dio grada. Nedaleko se nalaze i Muzej istorije umjetnosti, Kunsthistorisches Museum, Prirodnjački muzej (Naturhistorisches Museum), i Albertina. Glavni simbol grada je gotska katedrala sv. Stefana (Stephansdom), iz 12. vijeka. Mnogi karakteristični bečki suveniri u obliku snježnih kugli imaju upravo ovu predivnu katedralu kao motiv koji ih krasi. U blizini, na Stephanplatzu, uočićete brojne kočije koje vas mogu odvesti do ostalih gradskih crkava, od kojih su najpoznatije Votivkirche, Peterskirche i Karlskirche. Beč ne bi bio dovoljno prepoznatljiv kao imperatorski grad da nema brojnih dvoraca, od kojih se ljepotom ističu Belvedere (sa svojim veličanstvenim vrtovima) i Schönbrunn, koji je pod zaštitom UNESCO-a i u okviru kojeg se nalazi Tiergarten - najstariji zoološki vrt na svijetu.