Putovanja

Budimpesta"Kraljica Dunava", koja kao jedinstven grad nastaje 1873. godine spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava sa Peštom na lijevoj - važi za jedan od najljepših gradova u Evropi, i za nezaobilaznu turističku destinaciju prepoznatljivu po svojim mostovima i impozantnim građevinama, kao i svjetski poznatim gastronomskim specijalitetima. Bila je poznata kao i drugo sjedište Austro-Ugarskog carstva koje se raspalo 1918. godine.

 

Preko Dunava u Budimpešti prelazi čak osam mostova, a najpoznatiji je Lančani (Lanchid), ukrašen velikim statuama lavova koji ga čuvaju. Čuveni su i Erzsebet hid (Elizabetin most), Szabadsag hid (Most slobode), Margit hid (Margaritin most), a za svaki od njih vezana je neka legenda. Za jedan se pripovijeda da Mađarica koja pređe preko njega nije vjerna svom mužu. Toliki broj mostova umnogome rasterećuje gradski saobraćaj, pa se stiče utisak da nema velikih saobraćajnih gužvi. Za to je prilično zaslužna i čuvena Milenijumska podzemna željeznica (koja je druga po starini u Evropi, odmah nakon britanske), i koja je uz Budimski dvorac, Andraševu aveniju i  Trg heroja upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi. Naravno, poseban doživljaj predstavlja krstarenje Dunavom, a stanovnici mađarske prestonice dosta koriste i bicikl u svakodnevnim aktivnostima.

Na obali Dunava smješten je mađarski parlament, drugi po veličini u Evropi. Svaki turista će ostati impresioniran ovom impozantnom građevinom sa 700 prozora i 691 sobom, i u koju je ugrađeno 40 kg zlata. Nedaleko se nalaze Trg heroja i Milenijumski spomenik, na čijem se vrhu nalazi krilata statua anđela Gabrijela. Uopšte, čitav centar grada odiše ljepotom, prije svega njegova šetačka zona Vaci ulica (Vaci utca), sa svojom najpoznatijom poslastičarnicom - Žarbo (Gerbeaud), koja datira iz 18. vijeka. Ova ulica je i glavna šoping zona, s prodavnicama svjetskim poznatih brendova, kafićima, restoranima i tezgama sa suvenirima. U blizini Vaci ulice nalazi se i veličanstvena Bazilika Sv. Ištvana, jedina crkva na svijetu kojana oltaru nema Isusa, već kralja Ištvana koji je donio katoličanstvo u mađarske krajeve.

Do budimskog dijela grada, koji se nalazi na brdu, može se doći i uspinjačom. Laganom šetnjom stići ćete do Budimskog dvorca, koji omogućava prekrasan pogled na grad i mostove. U blizini dvorca nalazi se Matijaševa crkva, gdje se Sisi krunisala za mađarsku kraljicu, kao i Ribarska tvrđava sa sedam bijelih kula koje predstavljaju sedam plemena koja su, prema legendi, osnovala mađarsku državu. Obavezno se treba prošetati i Citadelom, utvrđenju koje je branilo grad i sa kojeg se pruža nezaboravan pogled na Dunav i mostove. Budimski dio grada je karakterističan po strmim i kaldrmisanim ulicama i malim i simpatičnim restoranima.

Malo koji turista će napustiti Budimpeštu a da ne proba neki od njihovih najpoznatijih jela, kao što su gulaš, paprikaš i različite vrste gustih čorbi. Mađarska jela u restoranima Budimpešte ne bi bila to što jesu da nije nezaobilaznog sastojka, ljute crvene paprike. Slava joj je zagarantovana u 19. vijeku kad su je donijeli u Monte Carlo i predstavili kao mađarski začin. Od tada je crvena paprika ključni sastojak mađarske nacionalne kuhinje, bilo da je lagana slatkasta ili vatreno ljuta 

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?