Putovanja

DrezdenKulturni centar Njemačke, prestonica Saksonije, „Firenca na Elbi“, simbol savezničkog bombardovanja na kraju II Svjetskog rata... Šetajući ulicama ovog grada-muzeja otkrićete burne stranice njegove prošlosti upisane u svakom kamenu njegovih velelepnih građevina. 

 

Priča o Drezdenu obično počinje pričom o bombardovanju u II Svjetskom ratu, kada je skoro čitav grad brutalno uništen i poginulo više od 25.000 ljudi. Razaranje Drezdena uporedivo je jedino sa padom atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki, a napad koji su organizovali Britanci i Amerikanci ostao je nepoznanica za istoričare, obzirom da sa vojnog stanovišta nije imao skoro nikakvog smisla.

Kao ptica Feniks, grad se podigao iz pepela i danas, kada prošetate njegovim ulicama, imaćete osjećaj da ste u pravoj riznici umjetničkog blaga i vidjećete građevine od kojih zastaje dah. A mnoge su drezdenske građevine u vezi sa imenom Fridriha Avgusta Snažnog, koji je bio vladar Saksonije krajem XVII vijeka i najzaslužniji je za bogatstvo grada. Nadimak Snažni dobio je zbog fizičke snage i građe, a legende pripovijedaju da je mogao lomiti srebrne tanjire i palac utisnuti u metal, da je iza sebe ostavio 370 djece iz veza sa brojnim ljubavnicama itd. Ono što nije legenda, jeste činjenica da je po ugledu na stilove koje je viđao na svojim putovanjima po Evropi, odlučio da sagradi crkve i palate kakve do tada nijesu viđene. Do kraja vladavine izgradio je dragulj barokne arhitekture, jedan od najimpresivnijih gradova u Njemačkoj.

Zvinger palata, barokna zgrada građena od 1710-1728 po planu arhitekte Poeppelmanna, zdanje je koje svakog turistu oduševi i jedna od najvećih atrakcija Drezdena. Njeno veliko dvorište sa svih strana okružuju muzeji. Na samom ulazu nalazi se Muzej oružja sa kolekcijom od 10000 komada oružja i kostima. Preko puta ovog zanimljivog muzeja je Galerija slika Starih Majstora (Gemaeldegalerie Alter Meister). Kolekcija slika sa djelima Rafaela, Ticijana, Belota, Rubensa, Rembranta...jedna je od najbogatijih na svijetu.

Fraukenriche – Bogorodičina crkva na trgu Neumarkt, jedan je od simbola grada. Sa svojom kupolom visokom 96 metara dala je Drezdenu karakterističnu siluetu koja je bila omiljeni motiv umjetnika Bernarda Belota. Nakon bombardovanja, ruševine crkve su ostale kao spomenik u znak sjećanja na strahote rata. Crkva je obnovljena u periodu između 1994. i 2002. godine, identično svom nekadašnjem izgledu.Za obnovu je potrošeno 173 miliona eura,a u obnovi su učestvovali i njeni rušitelji. Izaslanik britanske kraljice Elizabete, vojvoda od Kenta, lično je donio krst koji je kraljica poslala za crkvu, a u izradi krsta učestvovao je i sin pilota koji je srušio.

Furstenzug – Zid saskih vojvoda predstavlja hiljadugodišnju istoriju porodice Wettin, od XII vijeka i Konrada Velikog, pa sve do Fridricha III posljednjeg saskog kralja, čija je vladavina završena 1918-e gpodine. Zid je napravljen od 25000 pločica porcelana, 102 metra dug i 10 metara visok najveći je prikaz te vrste na svijetu.

Jedna od građevina uništenih tokom bombardovanja, a obnovljena 1985-e godine, je velelepna zgrada opere Semperoper. Ime je dobila po svom arhitekti Gottfriedu Semperu.

 

Drezden ima i svoj „balkon“- Bruhlsku terasu„Umjetnički pasaž“- kompleks zgrada koji će vas zadiviti maštovitošću fasada i krajnje neobičan „muzički zid“ koji svira kad pada kiša, „Canaletto view“- mjesto sa kojeg je Bernardo Bellotto naslikao svoju čuvenu sliku Drezdena... mjesto gdje se morate zaustaviti i baš sa njega pogledati rijeku i napraviti svoju fotografiju ovog jedinstvenog grada...

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?