Štampa

FirencaFirenca je grad koji je, sam po sebi, umjetničko djelo. Grad - kolijevka italijanske renesanse, često je zbog svoje kulturne vrijednosti nazivan "italijanskom Atinom". Uvršćena u popis UNESCO-ve svjetske baštine, svojom arhitekturom, muzejima, vrtovima, obrazovanjem, muzikom - privlači oko milion turista godišnje. 

 

Polumilionski grad se nalazi na rijeci Arno koja teče kroz njegovo središte. Predstavljala je i trgovački grad koji se nalazio na stecištu puteva od Jadrana ka Sredozemlju i koji su spajali sjever i jug Apeninskog poluostrva. U njoj se javljaju prve banke na svijetu, tj. ustanove koje su počele skupljati novac i baviti se štednjom, tu su se rodila i prva mjenica - zamjena za novac i njome se trgovalo. Bankovni sistem iz Firence se proširio na cijelu Italiju, a naknadno se počeo razvijati širom svijeta.

Međutim, Firenca je prije svega prepoznatljiva po svojoj kulturi i umjetnosti. U njoj su živjele mnoge poznate ličnosti kao što su: Dante Aligijeri, Đovani Bokačo, Donatelo, familije Mediči, Botičeli, Nikolo Makiaveli, Leonardo da Vinči, Filipo Bruneleski, Mikelanđelo, Galileo Galilej i drugi. Najpoznatije firentinske porodice Piti, Mediči i Stroči počele su angažovati najtalentovanije umjetnike onog doba iz čitave Italije da im ukrašavaju njihove stambene prostore, posebno vile, dvorce, palate, a potom i radne prostore. Tako je, recimo, i nastao jedan od najpoznatijih muzeja u svijetu - firentinski muzej-galerija Uffizi. Nastao je kupovinom umjetničkih djela porodice Mediči koji su bili vlasnici palate. Tu zgradu su ukrašavali djela najpoznatijih slikara onoga doba. Još neke od firentinskih znamenitosti koje oduševljavaju turiste, prije svega umjetničke duše, su sljedeće: Bargelo (Palazzo del Podestà), Palazzo Vecchio, Palazzo Medici Riccardi, Palazzo Pitti, Palazzo Rucellai, Palazzo Strozzi, Biblioteka Laurenijana (Medici), Firentinska katedrala, Đotovo zvono, Krstionica San Đovani, Ponte Vecchio, Univerzitet (1321)... 

A firentinska crkva Santa Kroče nam je interesantna po još jednoj stvari. Freske iz manastira Mileševe, Sopoćana i Gračanice trajno su se uselile u ovu najveću franjevačku baziliku na svijetu. Sedam kopija, među njima i mileševski Bijeli anđeo, biće dio stalne izložbene postavke. U ovoj crkvi se nalaze i freske čuvenog Đota i u njoj su sahranjeni Mikelanđelo, Galilej, Makijaveli i Rosini. Godišnje je obiđe više od milion posjetilaca.