Putovanja

LefkadaLEFKADA – jedno od sedam Jonskih ostrva božanske ljepote, mjesto na kom ćete zaboraviti svakodnevicu, ostati zadivljeni očaravajućom - netaknutom prirodom, veličanstvenim plažama i kristalno čistim morem u svim nijansama plave boje. 

 A da bi se stiglo do Lefkade, potrebno je proputovati gotovo čitavu Albaniju i jedno malo parče pokrajine Epir u Grčkoj, sve u svemu oko 650 kilometara. Malo je reći da put vrijedi svakog pređenog kilometra. Do ostrva nije potrebno koristiti trajekt, već pokretni most koji Lefkadu spaja sa kontinentalnim dijelom i čini je, između ostalog, i po tome posebnom u odnosu na ostala Jonska ostrva.

Značenje imena ostrva objašnjava grčka riječ lefkos, a odnosi se na stijene bijele boje koje gospodare zapadnom stranom ostrva. Na oko 300 km² živi oko 25 000 stanovnika i osim turizma, njihova glavna preokupacija je proizvodnja maslinovog ulja. Glavni grad ostrva je Lefkas, sa oko 8 000 stanovnika. Građen je kao srednjevjekovno venecijansko naselje sa centralnim Trgom Svetog Spiridona, sa malim dvospratnim kućama i uskim uličicama. Na brdu iznad grada nalazi se pravoslavni manastir posvećen Bogorodici – Panagia Faneromeni, sa lijepo uređenom baštom, mini ZOO vrtom i fantastičnim pogledom na okolne plaže.

Osim Lefkasa, jedino veće mjesto na ostrvu je Nidri, mala luka sa bogatom ponudom taverni, barova, restorana i noćnih klubova – izdvajamo Sail Inn i Club Tropicana. Na krajnjem jugu Lefkad nalazi se Vasiliki, poznat kao pravi raj za jedriličare. Uz jugoistočnu obalu, nanizani jedno uz drugo leže mala ostrva Madouri, Valaoritis, Meganisi, Skorpidi, Sparti, Thilia, Kalamos, Kastos i zadivljujući zeleni biser Scorpios, privatno ostrvo porodice Onazis.

Ali ono glavno, zbog čega hiljade turista dolaze na Lefkadu su njene plaže, posebno one na zapadnoj obali, jer kad ugledate čudesno plavetnilo Jonskog mora, sve drugo pada u zaborav. Neke su uređene, beskonačno duge, neke potpuno neurbanizovane, teško dostupne, sa kristalno čistim morem u svim nijansama plave boje, kao da su iz nekog drugog svijeta.

Na svega desetak kilometara od Lefkasa nalazi se Agios Nikitas. Nekada ribarsko selo, danas je pretvoreno u šetačku zonu prepunu prodavnica, barova, taverni, među kojima je taverna Poseidon vrlo važan orjentir kada je ovo mjesto u pitanju, kao putokaz i početak staze koja vodi do plaže MILOS. Potrebno je 15-ak minuta hoda do pravog raja na zemlji, bez taverni, barova, ležaljki, plaže koja se zbog svoje neopisive ljepote svrstava u najljepše plaže Grčke.

KATHISMA beach - egzotična oaza za uživanje, jedna je od najpopularnijih na Lefkadi. Uređena pješčana plaža - suncobrani, ležaljke, taverne, klubovi sa bazenima, po monogima najljepša boja mora na cijelom ostrvu. I naravno, najpopularniji beach bar na ostrvu – COPLA www.copla.gr .

EGREMNI plaža - potpuno nesvakidašnja, okružena strmim stijenama, 2 kilometra duga, a pristup sa kopna – izazov u vidu 350 stepenika, samo za prave avanturiste. Naravno, Egremni je nezaobilazna na svim krstarenjima zapadnom obalom Lefkade.

Na samom kraju zapadne obale PORTO KATSIKI, plaža koju mnogi smatraju najljepšom na Mediteranu, sa kristalno čistim morem i masivnom liticom u pozadini.

Cjelodnevna krstarenja brodom idealna su da obiđete Lefkadu, kupate se na najljepšim plažama i upoznate okolna ostrva,Kefaloniju sa mondenskim gradićem Fiskardo, Itaku – Odisejevu postojbinu,  Scorpios – vlasništvo porodice Onazis.

 

Neka vam ova kratka priča bude samo motiv da se dodatno informišete o ovom čudesnom ostrvu, pogledajte fotografije i neće vam biti teško da odlučite kuda na ljetovanje. Jer kao što jedna priča kaže „ako slika vrijedi više od hiljadu riječi, Lefkada vrijedi više od hiljadu slika.

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?