Putovanja

PragStari, kulturni gospodin Prag, srce Evrope koje neumorno kuca u ritmu prošlosti, privlači mnogo više od urbanih i modernih evropskih gradova. U Pragu je zaista sve nekako bajkovito, jednostavno, mistično... Crkve, mostovi, kule i dvorci kao da su iz nekog prošlog vremena prenešeni u današnje, samo za Vas. Obilazak Praga vraća vas u tajnovitu istoriju koja vas okružuje, i kao da vas iz svake građevine gledaju oči kraljeva i njihovih podanika, kao da ste u jednom ogromnom dvorcu, gdje sve djeluje veličanstveno.

 

Starometske namesti, dio grada pod zaštitom UNESCO-a, su vjerovatno najljepši dio Praga, koji odiše posebnom atmosferom i gdje se nalaze gradska Skupština, Crkva Svetog Nikole sagrađena u XVII vijeku i spomenik češkom reformatoru Janu Husu. Iz najranije istorije ovog dijela grada datira i naziv Veliki trg, a nekad se zvao i „Stara tržnica (sajmište)“,jer se na ovom mjestu nalazila tržnica još u XI vijeku.Tynski hram je sa svoja dva tornja jedan od simbola grada. Zbog svoje arhitekture djeluje bajkovito, kao i mnoge praške znamenitosti. Zanimljivo je da njegovi tornjevi nijesu simetrični, u skladu sa tadašnjom praksom gotičke arhitekture, koja je trebala predstavljati i ženski i muški svijet. Tu je i Astronomski sat, oko kojeg se svaki puni sat odvija mala predstava-„šetnja apostola“.Legenda kaže da su gradski oci iskopali oči njegovom graditelju, kako nikad ne bi napravio nešto slično. Naravno, to je samo legenda.

Karlov most-najpoznatija praška znamenitost povezuje Stari grad sa drugom obalom Vltave-Malom stranom. Kamen temeljac položio je kralj Karlo IV 1357 godine, 9-og jula u 5h i 31 minut. Sa razlogom,jer kad poređate sve cifre dobije se simetričan niz neparnih brojeva 135797531. Uzduž mosta nalazi se 30 spomenika religijske tematike, posebno mjesto među njima zauzima statua Sv. Ivana Nepomuka. Prema legendi, kralj Vaclav IV sumnjajući je u ženinu vjernost, tražio je od vikara Ivana da mu otkrije šta je kraljica ispovijedila. On je odbio, nakon čega je mučen i bačen u Vltavu sa Karlovog mosta. Običaj je dodirnuti spomenik i pomisliti želju, jer priča kaže da će vam se želja ispuniti i da ćete se vratiti u Prag.

Praški dvorac nalazi se u dijelu grada koji se zove Hradčani, a to je ime vremenom postalo i sinonim za češku politiku.U njemu su stolovali češki kraljevi, a danas je dom predsjednika Češke Republike i jedna od glavnih turističkih atrakcija Praga. Tragovi dvorca datiraju još iz 880-e godine, a današnja katedrala Sv. Vida iz X vijeka. Unutar dvorca su Stara i Nova kraljevska palata, Belvedere, Kraljevski vrt, Rudolfova galerija i Zlatna ulica, na čijem se broju 22 nalazi kuća čuvenog češkog pisca Franca Kafke.

Ali koliko god pisali o Pragu i njegovim znamenitostima, sigurno ćemo nešto zaboraviti, preskočiti... , jer ćete kao turista svakako obići one najpoznatije, ali u Pragu je svaka, baš svaka zgrada priča za sebe i izaziva uzdahe oduševljenja.

Češka je zemlja piva, i kad je o ovom napitku riječ, zaboravite sve što ste čuli o Englezima, Njemcima, Ircima, jer najveće pivopije u Evropi, u odnosu na broj stanovnika su Česi. Oko 10,5 miliona Čeha svake godine popije 15 miliona hektolitara piva! Pivo je u Češkoj dio nacionalne kulture i običaja, smisao i način života. Zato se i kaže da se u Češkoj pivo ne pije, već živi. A tragovi pivarstva sežu više od 1000 godina unazad. Monasi su u manastiru Brevnov u Pragu pravili pivo još 993-e godine. U pivari Žatec pivo se proizvodi od 1004-e godine, a prvo svijetlo pivo napravljeno je u pivari Plzen 1842-e godine.

 

Od 2008-e godine u Pragu se održava BEER FEST www.ceskypivnifestival.cz, jedan od simbola grada i Češke Republike. Ove godine festival traje 17 dana, od 16. maja do 1.juna. To je svojevrstan karneval na kome češke pivare izlažu preko 70 različitih vrsta piva vrhunskog kvaliteta. Preko 200 djevojaka i mladića u češkim narodnim nošnjama poslužuju i uveseljavaju goste, a brojni kuvari iz najpoznatijih čeških restorana nude specijalitete češke kuhinje. Na festivalu postoji i posebna valuta, tzv. Tolar kojim se plaća bukvalno sve na festivalu.

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?