Putovanja

SolunSolun - jedan od najstarijih gradova Evrope, osnovao je kralj Kasandar davne 316. godine prije nove ere, a ime Tesaloniki dao mu je po prelijepoj princezi Tesaloniki, ćerki Filipa Makedonskog i polusestri Aleksandra Velikog. Tesalonikin otac dao je ćerki takvo ime nakon velike pobjede njegove vojske izvojevane u Tesaliji (južno od Soluna), na dan njenog rođenja. 

 

Vjerovatno je Solun jedini grad na svijetu poznatiji po svom nadimku nego po pravom imenu. „Saloniki“ ga u svakodnevnom govoru zove i lokalno stanovništvo, a iz tog naziva na zapadnim jezicima je izvedeno Salonicco, Salonica, Salonika...

Zahvaljujući svojoj burnoj istoriji danas Solun svojim posjetiocima donosi raznolikost, specifičnost i bogatstvo kulturno-istorijskog nasljeđa, arhitekture, jezika, običaja, religije i umjetnosti.

Grad je smješten između zaliva Termaikos i planine Hortiatis, a zapadno od grada prostire se prostrano Solunsko polje, sve do ušća rijeke Axios ili Vardara u Egejsko more.Iako je Solun grad na moru, klima je zbog uticaja iz unutrašnjosti izmijenjena mediteranska, pa su zime hladne a snijeg sasvim normalna pojava.

U obilazak Soluna logično je krenuti od tvrđave u Gornjem gradu (Ano Poli), odakle se pruža pogled na cijeli grad i zaliv Termaikos. Jedan pogled biće vam dovoljan da shvatite da je grad vrlo jednostavan i planski gotovo savršeno uređen, sa širokim avenijama paralelnim sa morskom obalom, i pod pravim uglom ispresijecanim gusto zbijenim uskim uličicama. Solun je 1917-e godine spalio strahovit požar, u kome je više od pola grada potpuno izgorelo, a za njegovu obnovu zaslužan je čuveni francuski arhitekta i arheolog Ernest Hebrard.

Od gradske tvrđave, put vas vodi do Crkve Svetog Dimitrija, zaštitnika Soluna. To je najvažniji gradski hram, jer se u njemu čuvaju mošti ovog sveca čudotvorca, koji je rođen u Solunu.

Slijedi Agora, veliko arheološko nalazište, antčka grčka pijaca kasnije preuređena u rimski forum, koji je bio srce grada, a otkriven je šezdesetih godina prošlog vijeka. Njegov najočuvaniji dio je pozorište koje se i danas koristi za brojne ljetnje koncerte.

Čuvena ulica Egnatia, najduža u Solunu vodi vas do Aristotelovog trga. Ova ulica dio je drevnog rimskog puta Via Egnatia koji je spajao Carigrad i luku Drač u današnjoj Albaniji, a dalje se preko mora i Brindizija nastavljao sve do Rima. Trgom dominira Aristotelova statua, a gradska legenda kaže da će onaj koji uspije uhvatiti Aristotela za palac postati mudriji.

Od Aristotelovog trga, uz obalu mora, avenija Nikis prepuna kafeterija, vodi vas do Bijele kule-simbola Soluna. Na njenom vrhu nalazi se fantastičan vidikovac sa pogledom na grad i tvrđavu.

I bilo bi nekako nepravedno pisati o Solunu, a ne pomenuti možda i najupečatljiviji antički spomenik Galerijusov slavoluk i Rotondu koja skoro da se može porediti sa rimskim Panteonom.

 

Još jedan važan razlog za dolazak u Solun je shopping. Stari trgovački grad sa mnoštvom trgovačkih radnji i tržnih centara, pravi je raj za kupoholičare. Nije Giga Moravac u kultnoj seriji Bolji život slučajno vodio koleginice  baš u Solun u šoping .

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?