Putovanja

UmbrijaUmbrija je poznata kao "Zeleno srce Italije": zahvaljujući svojim krajolicima i prirodnim ljepotama zaslužila je ovu titulu. Morfološka obilježja umbrijske teritorije čine ovu regiju jedinstvenom... 

 

Krenuvši od Valnerine i penjući se ka Alta Valle del Tevere nailazimo na niz divnih  predjela po kojima je Umbrija prepoznata u cijelom svijetu, među kojima možemo pomenuti Cascata delle Marmore i jezero Trasimeno, kao i mnoga druga područja izuzetne ljepote, prirodne rezervate, rijeke, jezera, planine, parkove.

Lijepo je izgubiti se u etrurskim i srednjovjekovnim ulicama Peruđe. Period "izgubljenosti" kratko traje, jer ćete se na kraju uvijek naći u centru prekrasnog trga sa fontanom Maggiore, pravim remek-djelom srednjovjekovne umjetnosti. Različiti istorijski periodi prepoznatljivi su po gradskim strukturama, palatama, lukovima ulaznih vrata, crkvama. Peruđa je etrurski, rimski, vizantijski i srednjovjekovni grad. Svako doba ostavilo je najljepše od sebe u ovom gradu čija se duša najbolje može osjetiti uz laganu šetnju.

Asizi, grad Sv. Franja, odredište je hodočašća vjernika iz cijelog svijeta.  Uokviren lijepim zelenim krajolikom, grad je bogat spomenicima velike ljepote i umjetničkim djelima neprocjenjive vrijednosti, zbog kojih je i uvršten u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Sakralna arhitektura čini prepoznatljivim ovaj grad: Katedrale Sv. Franja i Sv. Klare su neki od primjera, kao i katedrala Sv. Rufina, sa svojim impozantnim romanskim zvonom iz trinaestog vijeka.

Nije jednostavno opisati sve čari Toskane i šta je čini tako posebnom. Ljepote ove italijanske regije  dijelom su prirodne, a dijelom rad ljudskih ruku. Njeni brdovito-brežuljkasti predjeli, ukrašeni borovima, čempresima, drvećima masline i vinogradima se čuvaju kao nacionalno blago. Brežuljci pod vinogradima su prepoznatljivi pejzaž ove regije; gdje god da krenete, sa obje strane puta prostiru se nepregledni vinogradi, tako da je odmah jasno zbog čega je Toskana jedna od najpopularnijih vinskih regija na svijetu.U najljepše predjele ubraja se Marema, na jugu regije, Kjanti - oblast između Firence i Sijene, Muđelo, kao i dolina Kjane.

Dok je Italija prepoznata kao zemlja koja ima najviše lokaliteta upisanih u Svjetsku kulturnu baštinu Uneska, prema nekim izvorima u Toskani je nastalo i nalazi se više od polovine njenog cjelokupnog umjetničkog blaga. Arhitektonski sklad i izuzetna ljepota građevina je jedno od odličja svih toskanskih gradova, bez obzira na različite stilove koje im odražavaju vrijeme nastanka. Toskana je upravo regija gradova koji su se stoljećima borili za prestiž, i upravo je taj njihov rivalitet zaslužan za nastanak mnogih veličanstvenih toskanskih građevina. Ova regija bila je centar italijanske renesanse. Njena teritorija je od 14-og do 16-og vijeka predstavljala rađanje nove filozofske i naučne misli, a na osnovama antičke kulture stvorena su vrhunska književna, slikarska, vajarska i graditeljska djela, koja su odlučujuće uticala na umjetnički i društveni preporod mnogih evropskih zemalja. Renesansa je dala veliki broj umjetnika svjetskog glasa, poput Dantea, Petrarke, Bokača, Fra Anđelika, Botičelija, Lipija, Učela, Donatela, Bruneleskija, Verokija, Rafaela, Mikelanđela, Leonarda da Vinčija i neke od najljepših umjetničkih dela, a većina ih se još može pronaći u muzejima i galerijama Firence i Pize. Familija Mediči, koja još u srednjem vijeku postaje moćna i bogata osnivanjem banke i zauzimanjem okolnih teritorija, vrhunac svoje moći osvaja upravo u doba renesanse. Gradili su veličanstvene palate i ukrašavali ih djelima genijalnih majstora svog vremena.

Što se tiče toskanske gastronomije, moglo bi se reći da je kuhinja jednostavna jer su namirnice prirodno uzgajane i pune ukusa. U Toskani se bukvalno konzumira ono što se tamo uzgaja i raste. Tradicionalna jela nemaju neki usaglašen recept, već različita mjesta Toskane imaju drugačije varijante istog jela. Svaka gostionica i svaki restoran predstavljaju priču za sebe, ali Sijena i Firenca su zvanične kulinarske tačke gdje toskanska jela nalazimo u punom sjaju. Slična je situacija i sa slavnim toskanskim vinima. Preporučuje se degustacija u svakoj gostionici, kako bi gost odabrao ono koje mu najviše leži. Chianti, Brunello di Montalcino i Vino nobile di Montepulchino prave se od sorte Sangiovese.

Sijena nije mrtav grad, bogat samo spomenicima. Sasvim suprotno. Baš u ovom gradu su istorija, tradicija, pripadnost naroda svojoj zemlji duboko ukorijenjeni. Takav utisak se stiče već prilikom  šetnje uskim uličicama prelijepog grada. Navedene osobine grada su najvidljivije tokom čuvenog Palio di Siena, trci konja koja ima svoj začetak još u XIII vijeku, i koja se održava dva puta godišnje na  prekrasnoj Piazza del Campo. Stanovnici Sijene znaju reći da oni "ne učestvuju u ovom događaju, već ga ''žive'' ".

San Gimignano je jedno od najljepših mjesta u Toskani, uvijek prepuno turistima, privučenim istorijskim ljepotama grada, panoramama i okolnim brdima. Njegove kule, koje ga čine jedinstvenim, su osnovni razlog za uključivanje San Gimignana u Svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a. Od 72 tornja koje je San Gimignano imao tokom svog procvata ostalo je 14. Najstariji je Torre del Podesta, a najviši Torre Grossa, visok 54 metra . Postoje mnoge stvari koje je obavezno vidjeti u San Gimignanu. Ne smije se propustiti trio muzeja: Palazzo Comunale, Pinacoteca, Torre Grossa (čiji vrh pruža prekrasan pogled na grad). Osim ovim muzejima, preporučuje se posjeta Katedrali (Duomo) i Arheološkom muzeju. 

 

 

 

Andaluzija

AndaluzijaAndaluzija se nalazi se na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva, a graniči sa Sredozemnim morem i Atlantskim okeanom. Od davnina ovo područje privlači mnogobrojne ljubitelje pješčanih plaža, planinskog krajolika bogatog florom i faunom. Raznolikost i ljepota ove španske regije se očituje kroz arhitektonske stilove, umjetnost, gastronomiju i mnogo čega drugog. Njeni gradovi, kojih ima 26 sa više od 50.000 stanovnika su pravi biseri kulture, umjetnosti i tradicije.

Detaljnije

Barselona

BarsaBarselona - prestonica Katalonije i najveći grad na Sredozemnom moru, smještena nedaleko od francuske granice u podnožju planine Kolserola, je glavno trgovačko i industrijsko sjedište u Španiji, ali i prepoznatljiv kulturni centar koji godišnje privuče oko 5 miliona turista. Poznata je po prelijepim plažama, muzejima, katedralama, akvarijumima, fudbalskim navijačima, muzici... 

Detaljnije

Beč

BecBeč je oduvijek važio za jednu od najomiljenijih evropskih destinacija turista iz čitavog svijeta, a po mnogim anketama ovaj grad je najugodnija evropska metropola za život, jer je najmanje zagađen i najmanje izmijenjen. Sjedište nekada moćnog Habsburškog carstva i dan danas pokazuje svu svoju ljepotu.

Detaljnije

Budimpešta - kraljica Dunava

Budimpesta"Kraljica Dunava", koja kao jedinstven grad nastaje 1873. godine spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava sa Peštom na lijevoj - važi za jedan od najljepših gradova u Evropi, i za nezaobilaznu turističku destinaciju prepoznatljivu po svojim mostovima i impozantnim građevinama, kao i svjetski poznatim gastronomskim specijalitetima. Bila je poznata kao i drugo sjedište Austro-Ugarskog carstva koje se raspalo 1918. godine.

Detaljnije

Drezden - Firenca na Elbi

DrezdenKulturni centar Njemačke, prestonica Saksonije, „Firenca na Elbi“, simbol savezničkog bombardovanja na kraju II Svjetskog rata... Šetajući ulicama ovog grada-muzeja otkrićete burne stranice njegove prošlosti upisane u svakom kamenu njegovih velelepnih građevina. 

Detaljnije

Firenca

FirencaFirenca je grad koji je, sam po sebi, umjetničko djelo. Grad - kolijevka italijanske renesanse, često je zbog svoje kulturne vrijednosti nazivan "italijanskom Atinom". Uvršćena u popis UNESCO-ve svjetske baštine, svojom arhitekturom, muzejima, vrtovima, obrazovanjem, muzikom - privlači oko milion turista godišnje. 

Detaljnije

Gardaland

GardalandGardaland, jedan od najomiljenijih zabavnih parkova u Evropi, kako za djecu, tako i za odrasle, smješten je u gradiću Castelnuovo del Garda, nedaleko od najvećeg i prelijepog italijanskog jezera, Lago di Garda, u sjevernoj Italiji. 

Detaljnije

Lefkada

LefkadaLEFKADA – jedno od sedam Jonskih ostrva božanske ljepote, mjesto na kom ćete zaboraviti svakodnevicu, ostati zadivljeni očaravajućom - netaknutom prirodom, veličanstvenim plažama i kristalno čistim morem u svim nijansama plave boje. 

Detaljnije

Ohrid - dušu da odmoriš

OhridO Ohridu nikad ne može sve da se kaže i napiše! Zato, neka Vam ova kratka priča bude motiv za putovanje, a na licu mjesta ćete se uvjeriti zašto je Ohrid jedan od najautentičnijih gradova Balkanskog poluostrva, jedna od 24 lokacije na zemaljskoj kugli koja se istovremeno našla na UNESCO-voj svjetskoj listi prirodne i kulturno-istorijske baštine, biser srednjevjekovne umjetnosti i prirodnih ljepota, grad-spomenik u kome kao u nekom vremeplovu možete za čas proputovati kroz vjekove i osjetiti dah minulih vremena.

Detaljnije

Solun

SolunSolun - jedan od najstarijih gradova Evrope, osnovao je kralj Kasandar davne 316. godine prije nove ere, a ime Tesaloniki dao mu je po prelijepoj princezi Tesaloniki, ćerki Filipa Makedonskog i polusestri Aleksandra Velikog. Tesalonikin otac dao je ćerki takvo ime nakon velike pobjede njegove vojske izvojevane u Tesaliji (južno od Soluna), na dan njenog rođenja. 

Detaljnije

Umbrija i Toskana

UmbrijaUmbrija je poznata kao "Zeleno srce Italije": zahvaljujući svojim krajolicima i prirodnim ljepotama zaslužila je ovu titulu. Morfološka obilježja umbrijske teritorije čine ovu regiju jedinstvenom... 

Detaljnije

Vaskrs na Krfu - jednom morate doživjeti

KrfvaskrsOstrvo Krf, jedno od najljepših mediteranskih ostrva nudi posjetiocu raskoš koju je teško porediti sa bilo kojim drugim mjestom. Na malom prostoru pred radoznalim putnikom ređaju se ostaci starogrčke, rimske, vizantijske, venecijanske, francuske, britanske i novogrčke arhitekture. Crkve, tvrđave, vidikovci, nepregledni maslinjaci, predivne plaže natjeraće vas da prije povratka pomislite da ostanete još samo jedno popodne, jednu nedelju, jednu godinu, čitav jedan vijek...Neki tako ostanu sudbinski vezani za ovo ostrvo, a jedna priča kaže da ako dva puta dođete na Krf, uvijek ćete se rado vraćati. 

Detaljnije

Venecija

VenecijaŠta reći o Veneciji, a da nije već rečeno? Možda istaći jedan novitet: nakon 900 godina muške dominacije među venecijanskim gondolijerima, dozvolu za upravljanje ovim plovilom nedavno je dobila i jedna žena. Riječ je o Đorđi Boskolo, koja je naučila kako da upravlja uskim čamcem s jednim veslom, kako da savlada vjetrovite venecijanske kanale, tj. kako da izbjegne plimu i opasne struje.

 "Dominantna" (La Dominante), "Presvijetla" (Serenissima), "Kraljica Jadrana", "Grad vode", "Grad mostova", "Grad svjetlosti", neka su od imena pod kojima je u prošlosti bila poznata Venecija... Svakako je jedinstvena: nivo grada je 40 cm iznad mora, njeni su kanali proglašeni za Svjetsku baštinu i mnogi je smatraju najljepšim gradom na planeti. Ovaj svjetski dragulj, sa svojih 150 kanala i četiri stotine mostova se prostire  na 118 malih ostrva u močvarnoj venecijanskoj laguni na sjeveru Jadranskog mora. U 15. vijeku predstavljala je središte svjetske trgovine i najveći lučki grad na svijetu. Na vrhuncu moći, u poznom srednjem vijeku, Venecija je imala 3.300 brodova i 36.000 mornara, a tokom 18.-og stoljeća važila je za najelegantniji i najljepši grad u Evropi koji je imao ogroman uticaj na umjetnost, arhitekturu i književnost.

Ne postoji grad o kojem su slavni više pisali: Petrarka je još u 14. vijeku smatrao "bogatom zlatom, ali još bogatijom slavom", Gete je smatrao da se Grad vode ne može uporediti ni sa jednim drugim, Dikens je o njoj sanjario, a Tomas Man je proglasio "najnevjerovatnijim od svih gradova". U njoj su rođeni Marko Polo, Kazanova i Ticijan, a tu je živio i Lord Bajron.

Interesantno je da Venecija i danas izgleda kao u vrijeme svog procvata. Upravo je taj kvalitet "živog spomenika" u očima i imaginaciji turista sa svih meridijana čini jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija. U ovom gradu svakog dana u prosjeku boravi nevjerovatnih 55.000 turista (od nekih, ukupno, 270.000 stanovnika Venecije). Turisti uglavnom ne propuštaju priliku da obiđu  Duždevu palatu (rezidencija duždeva - vladara Mletačke republike), Most uzdahaCrkvu Svetog Marka (sa svojim 175 metara dugim i raskošnim prostorom i sa 99 metara visokim zvonom (Campanile), i brojne druge crkve, muzeje, galerije... Glavna plovna arterija i saobraćajnica Venecije je Kanal Grande, koji grad dijeli na dva dijela, tj. presijeca ga u obliku ogromnog slova S (skoro 4 kilometra dužine). Romantična vožnja ovim kanalom na jednoj od 400 gondola i dalje privlači romantične duše iz raznih zemalja. Venecija je i destinacija prepoznatljiva po mnogobrojnim manifestacijama kao što su Venecijanski maskenbal, Međunarodni filmski festival, Venecijansko bijenale...

 

Na kraju ove kratke priče, još jedan kuriozitet: Most uzdaha (Ponte dei Sospiri) dobio je ime u 19. vijeku po uzdasima zatvorenika koji su, prelazeći most do zatvorskih ćelija u susjednoj zgradi, mogli još jednom da pogledaju lagunu i ostrvo Sv. Jurja. Iz ovog zatvora uspio je da pobjegne samo veliki zavodnik Kazanova. Još uvijek nije otkriveno kako je to izveo.

Detaljnije

Verona

VeronaI da Šekspir nikada nije napisao "Romea i Juliju", Verona bi, kao jedan od dragulja italijanske srednjovjekovne kulture i umjetnosti, privlačila putnike iz svih krajeva svijeta. Međutim, upravo je Šekspirovo djelo o tragičnoj i vječnoj ljubavi, čiju je radnju veliki pisac smjestio u ovaj, danas drugi po veličini grad italijanske regije Veneto, jedan od osnovnih razloga zbog kojih Verona svake godine privuče više od tri miliona turista.

Detaljnije

VODIČ KROZ METEORE

meteoriSpektakularni manastirski kompleks Meteora najveći je i najznačajniji u Grčkoj posle Svete Gore. Meteora je kompleks koji se sastoji od 6 manastira smještenih na prirodnim strmoglavim stijenama, i danas su najveća turistička atrakcija kopnene Grčke. Nalaze na pola puta od Soluna do Atine, oko 80 km ka unutrašnjosti od glavnog autoputa Solun - Atina.

Detaljnije

Zlatni Prag i češki festival piva

PragStari, kulturni gospodin Prag, srce Evrope koje neumorno kuca u ritmu prošlosti, privlači mnogo više od urbanih i modernih evropskih gradova. U Pragu je zaista sve nekako bajkovito, jednostavno, mistično... Crkve, mostovi, kule i dvorci kao da su iz nekog prošlog vremena prenešeni u današnje, samo za Vas. Obilazak Praga vraća vas u tajnovitu istoriju koja vas okružuje, i kao da vas iz svake građevine gledaju oči kraljeva i njihovih podanika, kao da ste u jednom ogromnom dvorcu, gdje sve djeluje veličanstveno.

Detaljnije

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?