Štampa

UmbrijaUmbrija je poznata kao "Zeleno srce Italije": zahvaljujući svojim krajolicima i prirodnim ljepotama zaslužila je ovu titulu. Morfološka obilježja umbrijske teritorije čine ovu regiju jedinstvenom... 

 

Krenuvši od Valnerine i penjući se ka Alta Valle del Tevere nailazimo na niz divnih  predjela po kojima je Umbrija prepoznata u cijelom svijetu, među kojima možemo pomenuti Cascata delle Marmore i jezero Trasimeno, kao i mnoga druga područja izuzetne ljepote, prirodne rezervate, rijeke, jezera, planine, parkove.

Lijepo je izgubiti se u etrurskim i srednjovjekovnim ulicama Peruđe. Period "izgubljenosti" kratko traje, jer ćete se na kraju uvijek naći u centru prekrasnog trga sa fontanom Maggiore, pravim remek-djelom srednjovjekovne umjetnosti. Različiti istorijski periodi prepoznatljivi su po gradskim strukturama, palatama, lukovima ulaznih vrata, crkvama. Peruđa je etrurski, rimski, vizantijski i srednjovjekovni grad. Svako doba ostavilo je najljepše od sebe u ovom gradu čija se duša najbolje može osjetiti uz laganu šetnju.

Asizi, grad Sv. Franja, odredište je hodočašća vjernika iz cijelog svijeta.  Uokviren lijepim zelenim krajolikom, grad je bogat spomenicima velike ljepote i umjetničkim djelima neprocjenjive vrijednosti, zbog kojih je i uvršten u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Sakralna arhitektura čini prepoznatljivim ovaj grad: Katedrale Sv. Franja i Sv. Klare su neki od primjera, kao i katedrala Sv. Rufina, sa svojim impozantnim romanskim zvonom iz trinaestog vijeka.

Nije jednostavno opisati sve čari Toskane i šta je čini tako posebnom. Ljepote ove italijanske regije  dijelom su prirodne, a dijelom rad ljudskih ruku. Njeni brdovito-brežuljkasti predjeli, ukrašeni borovima, čempresima, drvećima masline i vinogradima se čuvaju kao nacionalno blago. Brežuljci pod vinogradima su prepoznatljivi pejzaž ove regije; gdje god da krenete, sa obje strane puta prostiru se nepregledni vinogradi, tako da je odmah jasno zbog čega je Toskana jedna od najpopularnijih vinskih regija na svijetu.U najljepše predjele ubraja se Marema, na jugu regije, Kjanti - oblast između Firence i Sijene, Muđelo, kao i dolina Kjane.

Dok je Italija prepoznata kao zemlja koja ima najviše lokaliteta upisanih u Svjetsku kulturnu baštinu Uneska, prema nekim izvorima u Toskani je nastalo i nalazi se više od polovine njenog cjelokupnog umjetničkog blaga. Arhitektonski sklad i izuzetna ljepota građevina je jedno od odličja svih toskanskih gradova, bez obzira na različite stilove koje im odražavaju vrijeme nastanka. Toskana je upravo regija gradova koji su se stoljećima borili za prestiž, i upravo je taj njihov rivalitet zaslužan za nastanak mnogih veličanstvenih toskanskih građevina. Ova regija bila je centar italijanske renesanse. Njena teritorija je od 14-og do 16-og vijeka predstavljala rađanje nove filozofske i naučne misli, a na osnovama antičke kulture stvorena su vrhunska književna, slikarska, vajarska i graditeljska djela, koja su odlučujuće uticala na umjetnički i društveni preporod mnogih evropskih zemalja. Renesansa je dala veliki broj umjetnika svjetskog glasa, poput Dantea, Petrarke, Bokača, Fra Anđelika, Botičelija, Lipija, Učela, Donatela, Bruneleskija, Verokija, Rafaela, Mikelanđela, Leonarda da Vinčija i neke od najljepših umjetničkih dela, a većina ih se još može pronaći u muzejima i galerijama Firence i Pize. Familija Mediči, koja još u srednjem vijeku postaje moćna i bogata osnivanjem banke i zauzimanjem okolnih teritorija, vrhunac svoje moći osvaja upravo u doba renesanse. Gradili su veličanstvene palate i ukrašavali ih djelima genijalnih majstora svog vremena.

Što se tiče toskanske gastronomije, moglo bi se reći da je kuhinja jednostavna jer su namirnice prirodno uzgajane i pune ukusa. U Toskani se bukvalno konzumira ono što se tamo uzgaja i raste. Tradicionalna jela nemaju neki usaglašen recept, već različita mjesta Toskane imaju drugačije varijante istog jela. Svaka gostionica i svaki restoran predstavljaju priču za sebe, ali Sijena i Firenca su zvanične kulinarske tačke gdje toskanska jela nalazimo u punom sjaju. Slična je situacija i sa slavnim toskanskim vinima. Preporučuje se degustacija u svakoj gostionici, kako bi gost odabrao ono koje mu najviše leži. Chianti, Brunello di Montalcino i Vino nobile di Montepulchino prave se od sorte Sangiovese.

Sijena nije mrtav grad, bogat samo spomenicima. Sasvim suprotno. Baš u ovom gradu su istorija, tradicija, pripadnost naroda svojoj zemlji duboko ukorijenjeni. Takav utisak se stiče već prilikom  šetnje uskim uličicama prelijepog grada. Navedene osobine grada su najvidljivije tokom čuvenog Palio di Siena, trci konja koja ima svoj začetak još u XIII vijeku, i koja se održava dva puta godišnje na  prekrasnoj Piazza del Campo. Stanovnici Sijene znaju reći da oni "ne učestvuju u ovom događaju, već ga ''žive'' ".

San Gimignano je jedno od najljepših mjesta u Toskani, uvijek prepuno turistima, privučenim istorijskim ljepotama grada, panoramama i okolnim brdima. Njegove kule, koje ga čine jedinstvenim, su osnovni razlog za uključivanje San Gimignana u Svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a. Od 72 tornja koje je San Gimignano imao tokom svog procvata ostalo je 14. Najstariji je Torre del Podesta, a najviši Torre Grossa, visok 54 metra . Postoje mnoge stvari koje je obavezno vidjeti u San Gimignanu. Ne smije se propustiti trio muzeja: Palazzo Comunale, Pinacoteca, Torre Grossa (čiji vrh pruža prekrasan pogled na grad). Osim ovim muzejima, preporučuje se posjeta Katedrali (Duomo) i Arheološkom muzeju.