Putovanja

VenecijaŠta reći o Veneciji, a da nije već rečeno? Možda istaći jedan novitet: nakon 900 godina muške dominacije među venecijanskim gondolijerima, dozvolu za upravljanje ovim plovilom nedavno je dobila i jedna žena. Riječ je o Đorđi Boskolo, koja je naučila kako da upravlja uskim čamcem s jednim veslom, kako da savlada vjetrovite venecijanske kanale, tj. kako da izbjegne plimu i opasne struje.

 "Dominantna" (La Dominante), "Presvijetla" (Serenissima), "Kraljica Jadrana", "Grad vode", "Grad mostova", "Grad svjetlosti", neka su od imena pod kojima je u prošlosti bila poznata Venecija... Svakako je jedinstvena: nivo grada je 40 cm iznad mora, njeni su kanali proglašeni za Svjetsku baštinu i mnogi je smatraju najljepšim gradom na planeti. Ovaj svjetski dragulj, sa svojih 150 kanala i četiri stotine mostova se prostire  na 118 malih ostrva u močvarnoj venecijanskoj laguni na sjeveru Jadranskog mora. U 15. vijeku predstavljala je središte svjetske trgovine i najveći lučki grad na svijetu. Na vrhuncu moći, u poznom srednjem vijeku, Venecija je imala 3.300 brodova i 36.000 mornara, a tokom 18.-og stoljeća važila je za najelegantniji i najljepši grad u Evropi koji je imao ogroman uticaj na umjetnost, arhitekturu i književnost.

Ne postoji grad o kojem su slavni više pisali: Petrarka je još u 14. vijeku smatrao "bogatom zlatom, ali još bogatijom slavom", Gete je smatrao da se Grad vode ne može uporediti ni sa jednim drugim, Dikens je o njoj sanjario, a Tomas Man je proglasio "najnevjerovatnijim od svih gradova". U njoj su rođeni Marko Polo, Kazanova i Ticijan, a tu je živio i Lord Bajron.

Interesantno je da Venecija i danas izgleda kao u vrijeme svog procvata. Upravo je taj kvalitet "živog spomenika" u očima i imaginaciji turista sa svih meridijana čini jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija. U ovom gradu svakog dana u prosjeku boravi nevjerovatnih 55.000 turista (od nekih, ukupno, 270.000 stanovnika Venecije). Turisti uglavnom ne propuštaju priliku da obiđu  Duždevu palatu (rezidencija duždeva - vladara Mletačke republike), Most uzdahaCrkvu Svetog Marka (sa svojim 175 metara dugim i raskošnim prostorom i sa 99 metara visokim zvonom (Campanile), i brojne druge crkve, muzeje, galerije... Glavna plovna arterija i saobraćajnica Venecije je Kanal Grande, koji grad dijeli na dva dijela, tj. presijeca ga u obliku ogromnog slova S (skoro 4 kilometra dužine). Romantična vožnja ovim kanalom na jednoj od 400 gondola i dalje privlači romantične duše iz raznih zemalja. Venecija je i destinacija prepoznatljiva po mnogobrojnim manifestacijama kao što su Venecijanski maskenbal, Međunarodni filmski festival, Venecijansko bijenale...

 

Na kraju ove kratke priče, još jedan kuriozitet: Most uzdaha (Ponte dei Sospiri) dobio je ime u 19. vijeku po uzdasima zatvorenika koji su, prelazeći most do zatvorskih ćelija u susjednoj zgradi, mogli još jednom da pogledaju lagunu i ostrvo Sv. Jurja. Iz ovog zatvora uspio je da pobjegne samo veliki zavodnik Kazanova. Još uvijek nije otkriveno kako je to izveo.

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?