Putovanja

VeronaI da Šekspir nikada nije napisao "Romea i Juliju", Verona bi, kao jedan od dragulja italijanske srednjovjekovne kulture i umjetnosti, privlačila putnike iz svih krajeva svijeta. Međutim, upravo je Šekspirovo djelo o tragičnoj i vječnoj ljubavi, čiju je radnju veliki pisac smjestio u ovaj, danas drugi po veličini grad italijanske regije Veneto, jedan od osnovnih razloga zbog kojih Verona svake godine privuče više od tri miliona turista.

 

Iako su mnogi svjetski i italijanski istoričari godinama pokušavali da pronađu dokaze o postojanju porodica protagonista slavne melodrame - Montegi i Kapuleti - nijedno istraživanje nije donijelo pouzdane rezultate. No, to nije pokolebalo trgovački dug Veronjana koji su odlučili da sve bude upravo onako kako je zapisao engleski pisac koji nikada nije posjetio Veronu. Tako je odabrana jedna ruinirana kuća sa balkonom u centru Verone i proglašena za Julijin dom. Ova kuća, koja zapravo datira iz dvanaestog vijeka, već odavno je u vlasništvu porodice Dal Kapelo, pa je kombinacija prezimena Kapelo - Kapuleti pružila zgodnu priliku gradskim vlastima da kuću kupe 1905. godine, adaptiraju je i proglase Julijinom. Na zid je stavljena tabla sa poznatim stihovima elizabetijanskog pjesnika, dok je ispod balkona, visokog oko pet metara, postavljen bronzani Julijin kip, djelo poznatog umjetnika Nerea Kostantinija. Već odavno je lansirana priča da djevojka treba da dodirne Julijinu desnu ruku i pomisli ljubavnu želju, dok mladić istovremeno treba da dodirne desnu dojku kipa, što bi rezultiralo njihovom vječnom ljubavlju. Uglačanost oba dijela kipa svjedoči o popularnosti ove priče kod turista sa svih meridijana.

Priču bismo mogli nastaviti pripovijedanjem o kući koja je izabrana za Romeov dom, ali to nećemo uraditi, jer mnogi turisti, opijeni simbolikom vječne ljubavi iz Šekspirove drame, previđaju činjenicu da je Verona grad sa mnoštvom kulturno-istorijskih spomenika, sa više od 50 crkava romanskog, gotskog i renesansnog stila, mjesto sa veličanstvenim palatama, vrtovima i mostovima. Naročito su dobro očuvana neka svjedočanstva iz rimskog perioda, a najslavniji spomenik je svakako Veronska Arena, iz prvog vijeka, treći po veličini rimski amfiteatar (dužine 139 i širine 110 metara, mogao je primiti oko 22.000 posjetilaca). Veličanstveni enterijer Arene je netaknut i dan danas se koristi za sajmove, pozorišne i operske predstave, kao i velike koncerte koji se pod zvijezdama toplih ljetnjih noći tu održavaju svake godine.

Ostali poznati spomenici iz rimskog doba su Avgustovo pozorište (Augusteo), iz prvog vijeka, Most od kamenog zida (Ponte di Pietra), Gavijeva kapija (Arco dei Gavi), Porta Borsari, Porta Leoni...

Među brojnim srednjovjekovnim crkvama i manastirima u Veroni najveću pažnju privlači crkva San Zeno Mađore iz petog vijeka, sa 72 metra visokim tornjem. Ona se smatra najvažnijom romanskom građevinom sjeverne Italije, a podignuta je iznad groba prvog veronskog biskupa Zenona. Fasada i prozori bazilike, kao i bronzana vrata, ukrašeni su reljefima sa scenama iz Biblije, a uz crkvu se nalazi visoki zvonik iz 1045. godine. Zanosna je arhitektura i crkve Santa Marija Antika, zatim gotska crkva Santa Anastazija, čija unutrašnjosti je ukrašena freskama Zavija, Pisanela i Mantenje.

Osim crkava, u Veroni svakako treba vidjeti i Gradsku palatu, kuću Mazanti, renesansnu Lođu del Konsiljo, zatim prekrasnu renesansnu Palatu del Kapitano, muzej u kome se čuvaju mnoga vrijedna djela italijanskog slikarstva i kompleks grobnica porodice Saliđeri iz 14. veka. Grobnica sa spomenikom jedinstvena je u Italiji, jer članovi ove bogate porodice, suprotno hrišćanskom verovanju da tijelo treba predati zemlji, sahranjeni su u uzdignutim grobnicama, kako bi bili što bliže Bogu.

Svi ovi spomenici su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi 1997. godine pod imenom Stara jezgra Verone.

 

Interesantno je da je Verona Juliju Cezaru bila omiljeno mjesto za odmor, a jedno vrijeme je u njoj živio i Dante Aligijeri. Često su je na svojim putovanjima posjećivali Gete, Stendal, Valeri...

KONTAKT

  • Cetinjska 16, Podgorica (Preko puta Delta City-a)
  • Mob: +382 69 157 144
  • Tel: +382 20 290 565
  • Fax: +382 20 290 566
  • info@travelhouse.me
  • www.travelhouse.me
  • ž.r. 510-65302-74

NEWSLETTER PRIJAVA

Želiš da dobijaš ponude na e-mail adresu?