Kavala - “kraljica Sjeverne Grčke”

Na sjevernoj obali Egejskog mora, naspram ostrva Tasos, nalazi se Kavala, neočekivana mješavina hrišćanstva i islamske kulture, stanica brojnih velikana, od Filipa II i Aleksandra Velikog do apostola Pavla, spoj mirnog primorskog mjesta i velikog grada…

Jedan grad, tri imena (Neapolis, Hristopolis, Kavala) i preko 2500 godina istorije… Kavala je osnovana u 6-om vijeku prije nove ere pod imenom Neapolis, koji je imao status rimskog grada. Iz Neapolisa su Brut i Kasije krenuli u čuvenu bitku kod Philippi-a. U čast apostola Pavla, koji se baš u ovom gradu iskrcao 49-e godine, kada je došao u Evropu da propovijeda hrišćanstvo, grad je kasnije dobio ime Hristopolis. Današnji naziv Kavala potiče iz doba Osmanskog carstva, pod kojim je grad bio više od pet vjekova, a najblistaviji period vezan je za 16-i vijek i velikog vezira Ibrahim pašu, koji je bio porijeklom Grk.

Na stjenovitom rtu i oko njegovih zidina smješten je fantastičan stari grad - Panagia. Svaki korak kaldrmisanim uskim ulicama otkriva čudesne građevine, burnu istoriju i različite kulture: Trg Muhameda Alija, osnivača poslednje dinastije koja je vladala Egiptom, Husein-begova džamija, Imaret, crkva Panagia, stari svetionik, brojni muzeji, šarene vile sa drvenim balkonima, slikovite taverne i suvenirnice, i na samom kraju tvrđava sa koje se pruža nezaboravan pogled na panoramu grada i ostrvo Tasos u daljini.

Nakon obilaska Panagie, ne zaboravite da se fotografišete kod akvadukta Kamares - simbola grada, pa se spustite do šarmantne luke sa usidrenim barkama, brojnim tavernama i buzuki klubovima. Smjestite se na terasi uz more, naručite Ouzo i prepustite se smirenju ovog grada, koje će vas odvesti daleko od sadašnjosti

Posjetu Kavali upotpuniće izlet do arheološkog nalazišta Philippi pod zaštitom UNESCO-a, na kom se nalaze ostaci drevnog grada koji je osnovao jedan od najmoćnijih kraljeva Makedonije, i obilazak crkve Svete Lidije, podignute u čast prve hrišćanke na tlu Evrope, koju je na rijeci Zigaktis krstio Sveti Apostol Pavle.

Sa preko 80 kilometara dugom rivijerom, i blizinom ostrva Tasos, Kavala je sjajan izbor za ljetovanje. Duge pješčane plaže, ili male osamljene uvale, sa kristalno čistim morem, što vam Plave zastavice i zvanično garantuju, slikovitim tavernama i barovima, zadovoljiće i naizbirljivije među vama.

“Plavi grad” sa kućama bijele boje poziva vas da ga otkrijete i uvjerite se da je Kavala “kraljica Sjeverne Grčke”!

Travel House turistička agencija

069 157 144