Pokloničko putovanje Gruzija - Jermenija

Tbilisi - Gori - Mcheta - Bodbe (Sveta Nina) - David Garedžijski - Gergeti - Ečmijadzin - Jerevan

Polazak: 18/10/2024

Povratak: 26/10/2024

Avionom

Hoteli 4*

PROGRAM PUTOVANJA

18.10. PODGORICA - TIRANA - ATINA  Sastanak putnika kod Delta City-a u 11:30h, polazak za Tiranu u 12:00h. Let za Atinu u 18:15h, slijetanje na aerodrom "Eleftherios Venizelos" u 20:25h.

19.10. ATINA - TBILISI  Let za Tbilisi u 00:10h. Slijetanje u Tbilisi u 03:50h po lokalnom vremenu. Preuzimanje prtljaga, ukrcavanje u autobus, vožnja do Gorija, koji je u 14.vijeku osnovao kralj David IV “Graditelj”, a koji je svjetski poznat kao rodno mjesto zloglasnog diktatora Staljina. Pauza za doručak, jutarnju kafu. Obilazak centra grada i Staljinove rodne kuće na trgu koji još uvijek nosi njegovo ime. Obilazak crkve Atenski Sion iz 7.vijeka, uz predivan pogled na grad i dolinu kod crkve Goridžvari. Obilazak lokaliteta Upliscihe, podzemnog grada uklesanog u stijenama, koji datira iz drugog milenijuma prije Hrista. Polazak za Tbilisi. Smještaj u hotelu  Iveria Inn 4* u poslijepodnevnim časovima. Slobodno vrijeme za odmor. U večernjim časovima odlazak do centra Tbilisija, slobodno vrijeme. Noćenje.

20.10. TBILISI Doručak. Odlazak na Svetu Liturgiju u Crkvu Svete Trojice, odnosno saborni hram Sameba (jedna od najvećih crkava na svijetu i sjedište Gruzijske pravoslavne crkve). Nakon liturgije, obilazimo stari dio Tbilisija: crkva Metekhi iz 12.vijeka (nastala na temeljima starije crkve iz 6.vijeka kada je ovdje mučenički stradala Sveta Suzana), živopisni stari dio grada sa crkvama Sioni (do izgradnje Samebe, ovo je bila saborna crkva) i Anchiskati (najsatija očuvana crkva, iz 522. Godine). Slobodno vrijeme u starom gradu. Povratak u hotel.  Noćenje.

21.10. TBILISI - MCHETA - TBILISI Doručak. Putovanje do Mchete, drevne prestonice Gruzije pod zaštitom UNESCO-a, mjesta od izuzetne važnosti za Gruzijsku pravoslavnu crkvu. Obilazak crkve Svetichoveli u kojoj su krunisani i sahranjivani srednjevjekovni vladari, i u kojoj se čuva Hiton Gospodnji. Odlazak do manastira Samtavro, podignutom na mjestu gdje se molila Sveta Nina, i gdje su sahranjeni kralj Mirian i kraljica Nana, i Sveti Gavrilo Gruzijski. Slobodno vrijeme u gradu. Slijedi obilazak čudesnog manastira Šio Mgvime iz 6.vijeka, ukopanog u stijenama, i crkve Džvari iz 545.godine, gdje je Sveta Nina podigla krst, i odakle se pruža divan pogled na cijelu Mchetu. Povratak u hotel. Noćenje. 

22.10. TBILISI - BODBE - DAVID GAREDŽIJSKI - TBILISI Doručak. Putovanje na krajnji istok Gruzije, do manastira Bodbe. Poklonjenje moštima Svete Nine. Na pola sata pješačenja od manastira, nalazi se izvor Svete Nine, gdje postoji mogućnost pogružavanja. Nastavak putovanja, obilazak vinarije. Gruzijska proizvodnja vina je zvanično najstarija na svijetu. Potom odlazak u pustinjske predjele na granici sa Azerbejdžanom, i posjeta nestvarno lijepom manastiru Svetog Davida Garedžijskog iz 6.vijeka (jedan dio manastira se ne može obići jer se nalazi na teritoriji Azerbejdžana i predmet je spora između dvije države). Poklonjenje moštima sirijskih pustinjaka Davida i Dodo Garedže. U povratku za Tbilisi, posjeta impozantnom spomeniku Hronika Gruzije. Noćenje.

23.10. TBILISI - GERGETI - TBILISI Doručak. Odlazak u srce Kavkaza, do čudesnog manastira Gergeti, koji se nalazi na visini oko 2100 metara. Do podnožja manastira dolazimo turističkim autobusom, a potom terenskim kombijima do same svetinje. Prizori Kavkaza koji sa vrhovima visokim 5000 metara okružuje svetinju, ostaviće vas bez daha. U povratku, posjeta tvrđavi Ananuri i spomeniku prijateljstva. Noćenje. 

24.10. TBILISI - JEREVAN  Doručak. Napuštanje hotela. Putovanje do granice sa Jermenijom. Na granici izlazimo pješice sa prtljagom, i nakon graničnih formalnosti prelazimo u jermenski autobus. Dobro došli u Jermeniju, prvu državu koja je prihvatila hrišćanstvo kao zvaničnu religiju! Obilazak manastira Akhtala iz 10.vijeka, potom manastira Haghpat iz 976.godine, koji je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja vrhunac jermenske arhitekture. Nastavak putovanja ka Jerevanu, sa usputnom pauzom za ručak. Slijedi posjeta manastiru Sevank iz 876.godine, koji je nastao na ostrvu, koje je vremenom postalo poluostrvo u živopisnom Sevanskom jezeru. Dolazak u Jerevan. Smještaj u hotelu Ani Central In 4*. Slobodno vrijeme. Noćenje.

25.10. JEREVAN - EČMIJADZIN - JEREVAN  Doručak. Napuštanje hotela. Obilazak crkve Khor Virap, sa planinom Ararat u pozadini. Putovanje do Ečmijadzina, najsvetijeg grada Jermenske apostolske crkve i sjedišta katolikosa, Jermenskog vjerskog poglavara.  Obilazak najstarije katedrale na svijetu, u čijem se muzeju pored brojnih relikvija, čuvaju Longinovo koplje i djelić Nojeve barke donešen sa obližnjeg Ararata. Posjeta crkvi Svete Ripsimije, arheološkom lokalitetu sa ostacima crkve Zvarnoc, i memorijalu Jugoslovenskim pilotima koji su stradali noseći pomoć žrtvama zemljotresa. Slobodno vrijeme u Jerevanu do polaska na aerodrom.

26.10. JEREVAN - ATINA - TIRANA - PODGORICA Transfer do aerodroma u dogovoreno vrijeme nakon ponoći. Prijava ze let za Atinu, polijetanje u 04:20h. Slijetanje na aerodrom “Eleftherios Venizelos” u 06:15h. Prijava za let za Tiranu u 09:15h, slijetanje u 09:20h po lokalnom vremenu. Transfer do Podgorice.

CIJENA ARANŽMANA 1100€

CIJENA OBUHVATA / NE OBUHVATA

Avio karte na relaciji Tirana - Atina - Tbilisi, Jerevan - Atina - Tirana (Aegean Airlines), sa uračunatim taksama (prtljag 23 kg + ručni prtljag 8kg)
Transfer autobusom na relaciji Podgorica - Tirana - Podgorica
Sve transfere autobusom prema programu putovanja u Gruziji i Jermeniji,
Prevoz terenskim kombijima do manastira Gergeti na Kavkazu
Pet noćenja sa doručkom (švedski sto) u hotelu Iveria Inn 4* u Tbilisiju
Noćenje sa doručkom (švedski sto) u hotelu Ani Central Inn 4* u Jerevanu
Usluge stručnog turističkog vodiča-pratioca grupe prema programu putovanja
Usluge lokalnih turističkih vodiča u Gruziji i Jermeniji
Pratnju sveštenika (o.Boban Jokić)
Sve ulaznice za predviđene svetinje, objekte, lokalitete po programu putovanja
Obavezno putno zdravstveno osiguranje
Individualne troškove

Uz aranžman važe Opšti uslovi putovanja agencije Travel House

VAŽNE NAPOMENE

Za ovo putovanje, državljani Crne Gore su u OBAVEZI da posjeduju pasoš koji važi najmanje ŠEST mjeseci nakon datuma napuštanja Jermenije. Putnik je dužan provjeriti rok važenja pasoša.

Putnici koji posjeduju inostrani pasoš, dužni su da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za ulazak i boravak u Gruziji/Jermeniji.

Prilikom rezervacije za putovanje, plaća se avans u iznosu 300€, ostatak u mjesečnim ratama do 01.10.2024.

LOKACIJE HOTELA

Travel House turistička agencija

069 157 144